Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Városháza: eladás helyett felújítás

Létrehozva:

Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala

Sajtótájékoztatón jelentette be hétfőn a Városháza épületegyüttesének felújítását és a Városháza park kibővítését Karácsony Gergely főpolgármester.

A Városháza utca, Gerlóczy utca, Bárczy István utca és a Károly körút által határolt épülettömb hátsó – a körútra felé eső – udvarát ennek értelmében közparkká alakítják át a jelenlegi parkolóból. 

Nyitott Városházát ígértem, ami alatt nem azt kell érteni, hogy eladjuk – utalt mosolyogva az elmúlt napok általa korábban cáfolt sajtóértesüléseire Karácsony Gergely azon a sajtótájékoztatón, amelyen bejelentette, hogy a Pénzügyi és Közbeszerzési Bizottság elfogadta a Városháza Park tervpályázat meghirdetéséről szóló előterjesztést. Annak tartalma értelmében ugyanis átadják a budapestieknek a Városháza épületének jelenleg belátásgátló kerítéssel elválasztott, murvás parkolóként üzemelő harmadik udvarát, amelyet a főpolgármester Budapest szégyenfoltjának nevezett.

Az elzárt parkoló parkosítása és megnyitása mellett a Városháza hátsó homlokzatának megújítása és a Merlin Színház évtizede üresen álló épületének felújítása, valamint – a Bálna eladása óta helyszín nélküli – Budapest Galéria megnyitása is része az épülettömb átfogó felújításának. Az önkormányzatnak helyet adó Invalidus palota földszinti helyiségeit ezzel egy időben megnyitják kulturális, vendéglátó és ügyfélforgalmi célokra, hogy a szó szoros és átvitt értelmében is nyitottabbá tegyék a Városházát.

A tervpályázat egyik fő előírása, hogy a közel 16 ezer négyzetméteres terület felén új zöldfelület legyen, azaz közel nyolcezer négyzetméter új parkot hoznak létre Budapest szívében a korábbi parkoló helyén.

A tervpályázat ismertetése e mellett úgy fogalmaz, hogy meg kell határozni a téregyüttes fő tengelyeit, irányait, bejáratait, melyek között megemlíti a Városháza utca és a park összekötését a két belső kapualj tengelyében, amely alapján úgy tűnik, hogy valóban nyitottá, átjárhatóvá fog válni a hatalmas épülettömb, amely tömegével jelenleg elnyomja az azt körülvevő kis utcákat, miközben a fenekét mutatja a körútnak.

Az eredményhirdetés jövő év áprilisára várható, a nyertes pályázó lehetőséget kap az új Városháza Park engedélyezési és kivitelezési terveinek elkészítésére.

Legnépszerűbb cikkeink