Nagyvilág

Kemény tél jön megint: több országban is feltámadt a Covid-járvány újabb hulláma

Published

on

Képünk illusztráció | Fotó: Gints Ivuskans / AFP

Ismét kemény tél jöhet a fertőzés szempontjából – írta a Bloomberg. 

A cikk – amelyet a Portfolio idéz, Lettországot említi példaként. Felhívja a figyelmet: ott az éttermek és a fodrászatok már zárva vannak, nincs jelenléti oktatás az iskolákban és az embereknek este 8 után otthon kell maradniuk. Azaz, egy ország már visszatért a teljes lezáráshoz közeli üzemmódba látva azt, hogy a koronavírus terjedése ismét fellángolt az Egyesült Királyságtól kezdve Oroszországon át Szingapúrig.

Lettország nincs egyedül elkeseredett küzdelmével Európában. Nagy-Britanniában például július óta nem látott csúcson van az új fertőzöttek száma a sikeres oltási kampány ellenére, Németországban ugyanez a szám május óta nem látott csúcsot ért el. Azokban az országokban pedig, ahol az oltási kampány még rosszabbul áll, a helyzet sokkal durvább. Oroszországban rekordszintet ért el a halálozás, Romániában elfogytak az intenzív kórházi ágyak – emlékeztetnek.

A rendkívül fertőző delta változat Kínában és Ausztráliában egyaránt a vírus terjedésének gyorsulását hozta el, pedig ezek voltak azok az országok, ahol a zéró tolerancia stratégiáját alkalmazták (vagyis a vírus korai terjedésére erős korlátozásokkal reagálnak). Az Egyesült Államok az emlékeztető oltások célközönségének kiterjesztését fontolgatja a nagyobb hullám megelőzése érdekében.

Az északi féltekén a tél beköszöntével a járvány nem tűnik el, megcáfolva azokat a reményeket,  hogy a magas átoltottság kiutat jelent. Azt is hangsúlyozza a Bloomberg, hogy bár a vakcinák a súlyos betegséglefolyást, és így a kórházba kerülést nagy mértékben megakadályozzák, a megfertőződést vagy a továbbadást nem gátolják meg teljesen, így bizonyos szempontból bonyolultabbá válik a képlet, mint egy évvel ezelőtt.

A várhatóan hidegebb időjárás, az oltások hatásosságának csökkenése és az átoltottság lefedettségének hiányosságai megnehezítik a járvány előrejelzését – fejtette ki a Bloombergnek  Arnaud Fontanet, az Institut Pasteur epidemiológusa.

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version