Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Zárjuk el a műanyagcsapot!

Létrehozva:

Fotó: Benjamin Von Wong

Óriáscsapból ömlő műanyagfolyammal hívja fel a figyelmet a földünket elárasztó műanyag szemétre Benjamin Von Wong kanadai fotós és aktivista.

A művész önkéntesekkel két héten át szedte és szelektálta a szemetet egyszerre bámulatos és sokkoló installációjához.

Von Wong a világ egyik legkeresettebb reklámfotósa, nagy márkák kampányain dolgozik, emellett szívügye, hogy felhívja a figyelmet a globális környezeti és társadalmi problémákra. 2016 óta számos kreatív közösségi projektet szervezett, amelyeknek csak az utolsó fázisa a fotózás. Kidobott ruhákat újrahasznosítva Kairóban megépítette „a világ legnagyobb ruhásszekrényét”, hogy bemutassa a ruhaipar által belénk nevelt túlfogyasztást, aminek eredményeképp egy fejlett országban élő ember élete során legalább háromezer új ruhadarabot vásárol. A hatezer kilós acélszerkezetre felépített, 180 méternyi huzalra felakasztott ruhákat ezután egyiptomban élő menekülteknek adományozta. Egy másik projektjében szintén ruhákból készített óriási, félelmetes szörnyalakokat, ezzel hívva fel a figyelmet a mosás során a vizekbe kerülő rengeteg szennyező vegyi anyagra és mikroműanyagra, amiből már a világ összes tengerében, még az Északi sarknál is találtak.

Készített megrázó fotókampányt a gyermekéhezésről és a harmadik világban működő gyárak nyomorgó munkásairól, akik a nyugati világ luxuscikkeit termelik. Visszatérő témája a műanyag is, hiszen ez okozza a föld egyik legnagyobb ökológiai válságát, és még mindig nagyon keveset tesz ellene az emberiség, például rengeteg országban forgalmaznak műanyag zacskókat és szívószálakat. A PET-palackokról nem is szólva, ezekből két hét alatt annyit szedett össze önkénteseivel, hogy egy háromemeletes háznyi rakást összehordtak. A „Zárjuk el a műanyagcsapot!” című installáció alkotói folyamatáról Von Wong részletesen beszámolt a PetaPixel fotós oldalnak. A kanadai tengerparton acélvázra építették fel a több tonnányi, madzagokkal összefűzött műanyagszemetet, majd a tetejére egy bontásból származó, aranyszínűre festett szellőzőcsövet emeltek daruval. Így pont úgy tűnik, mintha a hatalmas csapból folyna ki a rettentő sok szemét, ami mellett a fotókon még kisbabák is játszanak, hogy még erősebb legyen az üzenet: a gyerekekre hagyjuk ezt az iszonyú terhet. 

Legnépszerűbb cikkeink