Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Egy tanulmány szerint a természetes védelem édeskevés a koronavírus ellen

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Három hónap vagy ennél is rövidebb idő elteltével újra megfertőződhet a koronavírussal az, aki csak természetes védelmet szerzett – jutottak a következtetésre.

A pandémia kezdete óta fontos kérdés, hogy vajon meddig tart azoknak a védettsége, akik átestek a Covid-19-en. A Yale Egyetem Közegészségügyi Karának és az Észak-Karolinai Egyetem charlotte-i intézményének kutatóiból alakult tudóscsoport eredményei szerint a természetes fertőzést követő erős védettség rövid életű, legeljebb három hónapos – írja a magyarnarancs.hu a medicalxpress.com portál nyomán.

Ezért a kutatók szerint azoknak is fel kell venniük a védőoltást, akik átestek a fertőzésen. A korábbi fertőzés önmagában nagyon kevés hosszú távú védelmet nyújthat a későbbi fertőzésekkel szemben – szögezte le Jeffrey Townsend, a Yale professzora, a tanulmány vezető szerzője.

Az eredetileg a The Lancet Microbe című folyóiratban közzétett tanulmány az első, amely meghatározza az újrafertőződés valószínűségét a természetes fertőzést követően olyanok esetében, akik nem kaptak védőoltást. 

Townsend kollégáival elemezte a SARS-CoV-2 közeli vírusrokonainak, az egyszerű megfázást okozó vírusoknak az ismert újrafertőzési és immunológiai adatait, valamint a SARS-CoV-1 és a közel-keleti légúti szindróma (MERS) immunológiai adatait. A kutatók az evolúciós elvek alapján modellezték a koronavírussal való újrafertőződés kockázatát az idő múlásával.

A tanulmány szerint az újrafertőződések már röviddel a gyógyulás után is előfordulhatnak, és elő is fordultak. Az újrafertőződés az immunitás csökkenésével és a SARS-CoV-2-változatok megjelenésével egyre gyakoribbá válik. „Ahogy új variánsok jelennek meg, a korábbi immunválaszok egyre kevésbé hatékonyak a vírus elleni küzdelemben. Azok, akik a világjárvány korai szakaszában természetes úton fertőződtek meg, a közeljövőben egyre nagyobb valószínűséggel fertőződnek újra” – összegzett a professzor.

Legnépszerűbb cikkeink