Magyarország

Ne féljünk tárgyalni

Published

on

Kiss Rajmund, az MCC diplomáciái műhelyének vezetője szerint rengeteg olyan stratégia van, ami randin és tárgyaláson egyaránt bevethető.

„Az első randevútól az üzleti kommunikációig, van receptje a sikeres tárgyalásnak?” címmel tartott előadást a Mathias Corvinus Collegium Kutatók Éjszakája elnevezésű rendezvényén Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai műhelyének vezetője. A diplomataként is dolgozó szakember előadása során rávilágított, hogy igazából nem sok minden választja el a randizást a diplomáciai tárgyalásoktól, maximum annak formája és körülményei lehetnek eltérők. Kommunikációs szempontból viszont ugyanazokra a stratégiai koncepciókra kell támaszkodnunk, és sokszor a kompromisszum célravezetőbb tud lenni, mint a pozícióvédő technika.

„Mivel a Harvard Egyetem statisztikái szerint életünk közel 80 százalékát kommunikációval töltjük, nem mindegy hogyan tesszük azt” – mondta Kiss Rajmund, hozzáfűzve, hogy legyünk bármennyire sikeres üzletemberek is, az első sikereket legtöbbször a személyiségünknek és hozzáállásunknak köszönhetjük.

Az előadás során több kommunikációs stratégiát is bemutatott, saját koncepcióktól a Harvard-módszeren keresztül Arisztotelész retorikájáig, amellyel ugyanúgy le tudjuk nyűgözni a randipartnerünket, mint egy cég vagy egy ország delegációjának képviselőit. Egyrészről fontos megkülönböztetni magunkat a versenytársaktól, alkalmazkodni a körülményekhez, majd türelmesen várni, mígnem úgy érezzük, sikeresen alapoztunk meg egy gyümölcsöző kapcsolatot. Másrészről viszont fontos a bizalomépítés, a stratégia kidolgozása, illetve a közös értékek kiemelése is.

„Jó egyezséghez idő kell, de ahogy Theodore Roosevelt mondta, akkor viszed sokra, ha szépen beszélsz, de van nálad furkósbot” – jelentette ki. „Nekünk, magyaroknak többnyire nincs furkósbotunk, de szívünk, sármunk és eszünk is van, ezért ne féljünk tárgyalni és a tárgyalások eredményeként sikeresek lehetünk kapcsolatainkban, a magánéletben, az üzletben és a diplomáciában is” – zárta előadását Kiss Rajmund.

168.hu/ph

(Kiemelt kép: DIMÉNY ANDRÁS)

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version