Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Elvitelre is főztek a Bocuse d’Or döntősei

Létrehozva:

A francia csapat nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or világdöntőjének fődíját, a magyarok a 11. helyen zártak. A pandémia miatt többször elnapolt döntő csak növelte a verseny izgalmát.

A győztes, a Michelin-csillagos Saisons étterem séfje, Davy Tissot lyoniként különösen büszke a sikerre, mert a Paul Bocuse által több mint három évtizede alapított díj végre hazakerült. A pandémia nem csak a döntő többszöri elhalasztásában, majd a közönség (és dudák, konfetti-ágyúk) nélküli megtartásában játszott szerepet, az idén új kihívásban is összemérhették erejüket a világ legjobb séfjei, akiknek három fogásból álló elviteles menüt is kellett készíteni – kötelező alapanyagként paradicsomból –, így tisztelegve a járványhelyzetben világszerte derekasan helytálló szakács- és séfkollégáik munkája előtt. 

A világ kulináris olimpiáján az idén végül 22 csapat mérte össze tudását, miután a britek és a belgák is visszaléptek. Különösen jól szerepeltek idén a skandináv országok: az ezüstérmet a dánok, a bronzot a norvégok vihették haza. 

A Veres István vezette magyar csapat, aminek tagja volt még Molnár Bence commis (segéd) és Széll Tamás coach, valamint Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, a 11. helyen végzett. A korábban Gordon Ramsay egy Michelin-csillagos éttermében, a MAZE-ben dolgozó, a budapesti Babel étteremnek is egy csillagot szerző séf az öt és félórás döntőre brezírozott marhastefániát és fűszervajjal töltött „madeleine”-t készített. Mellé kétféle vegán burgonyaköretet tálaltak: konfitált burgonyát hagymalekvárral, savanyított kaprilevéllel és kakukkfűvel, valamint ropogós burgonyapuffancsot burgonyapürével. Volt még a tálon krémes zöldségragu sajtszósszal, brokkoli és sültcékla-saláta tormával és almával. Az elviteles menüjükben előételként ratatouille tarte szerepelt konfitált paradicsommal, paradicsom vinaigrette-tel és petrezselyem olajjal, valamint garnélával töltött derelye grillezett paradicsommal, fehérparadicsom szósszal tálalva. A desszert paradicsom-eper-bodzavirág „baba”, egy klasszikus francia desszert volt. A Bocuse Akadémia jövő márciusban ismét Budapesten rendezi az európai döntőt, ami különösen reménykeltő, miután Széll Tamás csapata is itthon nyert 2016-ban. A lyoni eredményhirdetésre Emmanuel Macron francia elnök is ellátogatott, őt azonban tojással dobálták meg a helyszínen – pedig egy omelette du fromage biztos jobban esett volna neki.

bálint orsolya

(Kiemelt kép: OLIVIER CHASSIGNOLE – AFP)

Legnépszerűbb cikkeink