Nagyvilág

240 ezer lakás mehet a közösbe

Published

on

Köztulajdonba vegyék-e az ingatlancégek lakásállományát? – erről tartottak népszavazást a hétvégén Berlinben. 

A többség igent mondott. A metropoliszban legalább 240 ezer lakást sajátítanának ki ezzel a felhatalmazással, az érintett cégek a piaci árnál jóval alacsonyabb kompenzációt kapnának – írta a Reuters nyomán a 444.

A német parlamenti választásokkal egy időben népszavazást is tartottak Berlinben, ami arról szólt: közösségi tulajdonba vegyék-e a nagy ingatlancégek lakásállományát. A résztvevők 56 százaléka igennel szavazott, ráadásul egy másik kritériumot is sikerült teljesíteni azzal, hogy a teljes választókorú népesség több mint negyede támogatta a kezdeményezést.

A kampány szervezői elsősorban azokat a cégeket akarják meggyengíteni, amelyek háromezernél több lakást birtokolnak a városban. Ilyen a Deutsche Wohnen, aminek 113 ezer lakása van, vagy a Vonovia, ami éppen most próbálja felvásárolni a Deutsche Wohnent. Ha sikerülne, a Reuters szerint több mint 80 milliárd euró értékű ingatlanvagyon lenne a Vonovia kezében. Egy svéd cég, a Heimstaden pedig épp a szavazás estéjén jelentette be, hogy 14 ezer lakást vásárolt Berlinben.

Az elképzelés szerint legalább 240 ezer lakást sajátítanának ki, és az érintett cégek a piaci árnál jóval alacsonyabb kompenzációt kapnának.

Az eredmény azonban semmire sem kötelezi a törvényhozókat, és könnyen lehet, hogy nem is lesz semmi az egészből. A hétvégi választások alapján valószínűleg a szociáldemokrata-zöld-baloldali koalíció marad Berlin élén. A baloldali Linke egyetért a népszavazás kezdeményezőivel, a Zöldek álláspontja pedig nem teljesen egyértelmű a kérdésben. A szociáldemokraták viszont, az ellenzékhez hasonlóan, nem támogatják az ötletet – írták.

Berlinben legendásan nehéz lakáshoz jutni. A lakhatás költsége tíz év alatt megduplázódott. 2020-ban befagyasztották ugyan a lakbéreket, de az átlagos berlini polgárok már így is a jövedelmük felét költik lakhatásra.

444/ph

(Kiemelt kép: DAVID GANNON – AFP)

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version