Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Megkezdődött a fájdalmas fasor-rekonstrukció a fővárosban

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

Az őszi faápolási program keretein belül, több helyen gallyaznak és fákat is kivágnak majd, elsőként a balesetveszélyessé vált platánokat távolítják el a XI. kerületben a Bartók Béla úton.

Véget ért a költési és a fő vegetációs időszak is, így megkezdődhetnek a Főkert szokásos őszi faápolási munkálatai: gallyazások, sebkezelések, kivágások – írta közleményében a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Elsőként balesetveszélyessé vált fákat távolít el, és telepít majd helyettük újakat a Főkert a XI. kerületben. A Bartók Béla úton lévő kiemelt fasor 11 fája vált oly mértékben veszélyessé, hogy azokat már nem lehet megtartó kezeléssel tovább fenntartani. A fákat szerda és csütörtök napközben vágják ki, forgalomkorlátozás nem lesz, de átmeneti parkolási korlátozásra számítani kell a környéken. A kivágott fák helyére a következő tavaszi ültetési szezonban ültetnek majd új fákat – közölték. A Főkert kedd délutánra várta a Bartók Béla úti fák sorsáért aggódókat egy közös bejárásra, melyen szakértő tájékoztatta az érdeklődőket, és bemutatta, miért vált szükségessé az említett fák esetében ez a végleges beavatkozás.

Bardóczi Sándor főtájépítész már korábban elmondta, hogy ősszel két olyan fasor-rekonstrukció is indul Budapesten, ami fájdalmas lesz. A Fiumei út elöregedett szinte lombtalan akácfáit egészséges fákra cserélik. Továbbá elmondta azt is, hogy nagyobb érzelmi kitörésre számít a Bartók Béla út 11 kivágásra váró platánfája miatt, de olyan korhadtak, hogy nem tarthatóak meg. 

A főtájépítész korábban a Magyar Narancsnak adott interjút, amelyben nagyobb közösségi szerepvállalásról beszélt a fákkal kapcsolatban. „Tudom, hogy ma az a szexi, hogy ültessünk fákat, de én inkább arra biztatok mindenkit, tisztelje a meglévőket. Ha csak annyit tesz, hogy nem támasztja hozzá a biciklit, nem pisilteti mellé a kutyát, nem dobja alá a csikket, nem parkol rá, nem sózza agyon a járdáját konyhasóval – ami egyébként tilos! –, a nyári melegben pedig megkínálja egy-két vödör vízzel a fiatalabb fákat a lakása előtt, komposztál és nem viteti el a kertjéből a zöldhulladékot, akkor már előrébb leszünk.”

Korábban egyébként a platánfák miatt három autó rongálódott meg a Móricz Zsigmond körtéren. Szerencsére komolyabb személyi sérülés nem történt, de a beleset-info.hu szerint az egyik autóban egy háromtagú család utazott, akik könnyebb sérülést szenvedtek. Az esetet egy busz fedélzeti kamerája is rögzítette, amit a Telex tett közzé. A felvételen nagyon jól látható, hogy a fa egy eléggé forgalmas helyen dőlt ki. Szerencsére nem talált el járókelőt.

Legnépszerűbb cikkeink