Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Pusztul a Bartók Béla úti fasor

Létrehozva:

Tizenegy platánt már nem tudnak megmenteni – ez derült ki a Bartók Béla út fáinak átvizsgálásakor. A felmérést egy júliusi baleset tette időszerűvé. 

Ez év júliusban – szélcsendes időben – kidőlt egy nagy platánfa a Móricz Zsigmond körtéren. A FŐKERT ezután felmérte a Bartók Béla útra telepített fák állapotát, amely szomorú eredménnyel zárult. A favizsgálók igen rossz állapotban találták a fákat, a felméréshez használt eszközöket ugyanis különösebb ellenállás nélkül be tudták nyomni a fák törzsébe. A vizsgálat során hangyákat és farontó gombák termőtesteit találták.

„A 90 oldalas favizsgálati dokumentáció számos olyan kezelési javaslatot irányoz elő a fasorra nézve, ahol a cél a megtartás, az hogy a fákat az utolsó utáni pillanatig helyben tudjuk tartani, hiszen mindannyian tudjuk mekkora érték egy fa a belvárosban. Ezek a kezelések gallyazásokat, sebkezeléseket irányoznak elő annak érdekében, hogy a statikai egyensúly, az egészségi állapot javítható legyen. A munkákra várhatóan a vegetációs idő végén kerül majd sor” – ezt már Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze közli közösségi oldalán. A fák kivágására várhatóan augusztus végén kerülhet sor, amint a forgalomtechnikai engedélyek megérkeznek. 

A már nem megmenthető fákat pótolni fogják. Amint Bardóczi Sándor kifejtette a fasor hiányzó elemeit – amennyiben lehetséges – a városi körülményekre kitalált, úgynevezett Stockholm faültetési rendszer módszerével fogják újratelepíteni, remélve, hogy azok tovább tudnak megmaradni a mostoha körülmények ellenére, mint tönkrement társaik. „Ez persze sok pénzbe kerül. De a Bartók Bélán fontos, hogy a fasornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen. Kiemelt fasor, kiemelt városképi jelentőség” – közölte Budapest főtájépítésze, aki felmerülő lakossági kérdésekre is válaszolt a Facebookon. Bardóczi tájékoztatása szerint szerint ősszel lakossági fórumon fogalmazhatják meg elvárásaikat a körényéken élők, amelynek a Kortárs Építészeti Központ Bartók Béla úti székhelye ad majd otthont. 

tl

(Kiemelt kép: TURBÉKY ESZTER – MTVA-BIZOMÁNYOSI)

Legnépszerűbb cikkeink