Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Hatalmas megtiszteltetés érte Gulácsi Pétert

Létrehozva:

Fotó: AFP / DFL / Tobias Schwarz

A magyar kapust választották a német labdarúgó-bajnokságban és a Bajnokok Ligájában szereplő RB Leipzig csapatkapitányának.

A lipcsei klub bejelentése szerint Jesse Marsch vezetőedző és a szakmai stáb döntése, hogy a magyar válogatott kapus lett a Bayern Münchenhez igazolt Marcel Sabitzer utódja. „Teljes mértékben elismert a csapaton belül, utat mutat a többieknek, és az együttes egyik szóvivője” – mondta Marsch az új csapatkapitányról. A 31 éves futballista – aki eddig csapatkapitány-helyettes volt – úgy fogalmazott, nagy megtiszteltetés és nagy felelősség is számára az új tisztség. Helyettese Kevin Kampl és a szintén magyar válogatott Willi Orbán lett. Gulácsi 2015 óta játszik az RB Leipzigben, jelenlegi szerződése 2025-ig szól.

Az előzmények ismeretében a játékos abszolút megérdemelte ezt a kitüntetést, kihagyhatatlan alapember az egyik legerősebb, bajnokesélyes német csapatban. 2021 év elején őt választották a Bundesliga, vagyis a német labdarúgó-bajnokság 2020-as álomcsapatának kapusának is. Ez mind a magyar kapus, mind klubja, az RB Leipzig számára óriási szakmai sikert jelentett. Nem sokkal korábban, 2020 októberében a futballstatisztikákra szakosodott Squawka Európa tíz legjobb kapusa közé is beválogatta. Gulácsit csak olyan nevek előzték meg, mint a Bayern München kapuját védő, Manuel Neuer, Jan Oblak, az Atlético Mardrid kapusa vagy Alisson, a Liverpool kapusa. A cikk szerint a 2019–2020-as idényben az RB Leipzignek volt a második legjobb védelme a Bundesligában, és megjegyezték, hogy ennek nagyban köszönhető, hogy a csapat a Bajnokok Ligájában egészen az elődöntőig menetelt.

A Sport TV-nek adott márciusi interjújának ismeretében végképp nem meglepetés, miért ő kapta a kapitányi posztot. „A mi munkánk egyik fontos eleme, hogy a kapus sugározza azt az energiát, hogy igenis, a miénk legyen a legjobb védelem, a miénk legyen a legtöbb kapott gól nélküli mérkőzés, hogy mi kapjuk a legkevesebb gólt. Ez mentalitás kérdése is, amit próbálok a csapatba is átültetni, de szerencsém van, mert megfelelő emberek vannak a csapatban, akik át is veszik ezt a mentalitást” – magyarázta Gulácsi.

MTI / Aradi Péter

Legnépszerűbb cikkeink