Kiemelt hírek

Öt miniszterelnök-jelölt szerepel majd a szavazólapokon

Published

on

Fotó: Adrián Zoltán

Hivatalosan is megvan, kik azok: Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter, Fekete-Győr András, Jakab Péter és Dobrev Klára.

Az ellenzéki előválasztás jelöltjeinek két hét állt rendelkezésre arra, hogy a szeptember végi megmérettetésre összegyűjtsék a szükséges mennyiségű ajánlást. Az induláshoz a miniszterelnök-jelölteknek 20 ezer érvényes aláírást kellett szerezniük hétfőn 10 óráig, a képviselő-jelölteknek pedig 400-at. Az ellenzéki ajánlások hitelesítésének határideje szerdán délelőtt 10 órakor járt le, majd délután a pártok is megerősítették, hogy a hétből hivatalosan is öt miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely (Párbeszéd, MSZP), Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom), Fekete-Győr András (Momentum), Jakab Péter (Jobbik) és Dobrev Klára (DK) neve kerül fel az ellenzéki előválasztás szavazólapjaira.

Arról egyelőre nincs hivatalos információ, hogy a miniszterelnök-jelöltek ajánlásai közül hányat fogadott el érvényesnek az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB). A Párbeszéd azt írta megkeresésünkre: arról a bizottság dönt majd, hogy publikusak lesznek-e az érvényes és hitelesített ajánlásszámok. A pártok és a jelöltek beszámolója szerint egyébként Dobrev Klára 34 244 ajánlást adott le, Márki-Zay Péter 33 565-t, Fekete-Győr András 25 ezret, Karácsony Gergely 41 513-at, Jakab Péter pedig 31 803-at.

Az, hogy a miniszterelnök-jelöltek közül ki hányadikként szerepel majd az előválasztási szavazó-lapon, sorsoláson dőlt el. Az első név, amit kihúztak, Karácsony Gergelyé volt, így ő szerepel majd a lista első helyén. A főpolgármestert Márki-Zay Péter követi, Fekete-Győr András lesz a harmadik helyen, Dobrev Klára a negyedik, Jakab Péter pedig az ötödik a szavazólapokon.

A Pesti Hírlap a képviselő-jelöltekkel kapcsolatban is kereste a pártokat. Lapzártánkig a Momentum, a Párbeszéd, az MSZP és a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelzett vissza, azt írták, minden képviselő-jelöltjük összeszedte a szükséges ajánlást, így indulhatnak az előválasztás első fordulóján.

Az ellenzéki megmérettetésre egyébként 266 egyéni jelöltet vettek nyilvántartásba. Az előválasztás hivatalos oldalán szerdáig három képviselő-jelölt, Bodnár Imre (MSZP), Kaposi László (ÚVNP/LMP) és Molnár Miklós (ÚVNP/LMP) szerepelt a visszalépők között, viszont csütörtökre két újabb névvel bővült a lista: Szalai Krisztina (Párbeszéd) író, színművész a hét elején jelentette be, hogy mégsem indul az előválasztáson Budapest négyes számú választókerületében, helyette civilként tevékenykedik tovább, Mike András (MSZP) pedig még augusztusban jelezte, hogy visszalép.

Cserdi Dóra

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version