Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Karácsony Gergely megvétózza az atlétikai vb-t

Létrehozva:

Fotó: Pozsonyi Roland

„Itt az ideje, hogy a tettek mezejére lépjünk” – kezdte a videóját Karácsony Gergely, főpolgármester és ellenzéki miniszterelnök-jelölt a hivatalos Facebook-oldalán.

„Szeptember elsejei Fővárosi Közgyűlésnek azt javaslom, hogy Budapest főváros vonja vissza a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezéséhez szükséges hozzájárulását a diákváros ellehetetlenítése miatt” – folytatta aztán a posztjában Karácsony.

Mint mondta, a kormány szerinte a Fudan-törvénnyel megszegte a fővárossal kötött megállapodását, ezért vonja vissza a hozzájárulást.

„A kormány számára fontosabbak a magán- és kínai érdekek, mint a magyarországi közérdek, nekik fontosabb a kínai magánegyetem, mint az, hogy vidéki diákoknak legyen Budapesten megfizethető lakhatása” – magyarázta a főpolgármester.

„Tudja meg ország-világ, milyen kormánya van Magyarországnak, és tudja meg Orbán Viktor és kormánya, hogy nem lehet felrúgni a megállapodásokat” – tette hozzá.

A főpolgármester már áprilisban azt mondta, hogy amennyiben nem épül meg a ferencvárosi Diákváros, ő kész lemondani a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséről.

A több mint 8000 kollégiumi helyet is jelentő Diákváros-projekt megvalósítása volt az egyik feltétele annak, hogy a főváros és az önkormányzatok támogassák a ferencvárosi atlétikai stadion megépítését, és a világbajnokság megrendezését, erre hivatkozott most karácsony a videójában.

„Ha nincs Diákváros, akkor élesen felmerül a kérdés, hogy van-e atlétikai világbajnokság” – mondta áprilisban a főpolgármester, a fenyegetését pedig úgy tűnik, be is váltja.

A kínai Fudan Egyetem Budapestre tervezett kampusza az utóbbi idők egyik legvitatottabb húzása volt a kormánynak: a 400 milliárdos gigaprojekt kínai hitelből épülne, és előre kiválasztott kínai cég lenne a kivitelezője. A belgrádi vasútvonal felújításához és a Paks 2-höz hasonlóan ráadásul nemzetközi szerződés keretén belül épülne meg, amivel elkerülhetik az uniós szabályok szerinti nyílt versenyt.

A HVG szerint viszont a tervek ellenére egyelőre nem halad az előkészítés. Mint írják, hiába született törvény és kormányhatározat is, amelyekkel a kormány előírt magának feladatokat, az elmúlt időszakban nem történt előrelépés ezekben.

A Fudan-üggyel kapcsolatban Karácsony Gergely már benyújtott egy népszavazási kérdést, amelyről eddig nem tárgyalt a Nemzeti Választási Bizottság. A főpolgármester szerint tipikus fideszes sumákolás folyik a háttérben.

A koronavírus-járvány időszakának legnagyobb tüntetését is a Fudan Egyetem ellen, a Diákváros mellett tartották eddig. Nyár elején több ezren vonultak Budapest utcáin, hogy tiltakozzanak, hogy a kormány eladósítsa az országot.

Legnépszerűbb cikkeink