Kiemelt hírek

Szobrokkal védett tengerek

Published

on

A világ első víz alatti szoborkiállítását és múzeumát megálmodó Jason deCaires Taylor most épp Ciprus partjainál süllyesztett vízbe 93 szobrot, köztük 13 tonnás szoborfákat, víz alatti varázserdőt berendezve a tengerfenéken.

A 47 éves doveri születésű brit művész megtalálta a módját, hogyan ötvözze a szobrászat, a víz alatti fotózás és a búvárkodás iránti szenvedélyét a tengeri élővilág védelmével. Első víz alatti múzeuma 2006-ban nyílt meg a Karibi-sziget, Grenada partjainál, 850 négyzetméternyi tengerfenéken, 75 szoborral. Noha a National Geographic Társaság a világ 25 csodája közé is beválogatta, a környezetvédők óriási tiltakozó akcióba kezdtek, mivel a szobrokat védett tengeri élőhelyen állította ki.

Pedig a művész kimondottan azzal a céllal készíti környezetbarát, PH-semleges betonból öntött szobrait, hogy mesterséges zátonyként új otthont és a kialakuló új ökoszférával táplálékot nyújtsanak a tengeri élőlényeknek. A washingtoni World Resources Institute jelentése szerint az elmúlt évtizedekben a természetes korallzátonyok 40 százalékát elveszítettük, és 2050-re akár teljesen el is tűnhetnek, ha nem teszünk sürgősen a megóvásukért, és figyelmeztetésüket a művész nagyon is komolyan veszi.

Következő helyszínén, a mexikói Cancun turistaparadicsoma mellett

ötszáz szoborból hozta létre minden idők legnagyobb tengermélyi múzeumát, amit évente 750 ezren keresnek fel.

Egy részét snorkelezve is meg lehet nézni, a 4 méter mélyen lévő szoborcsoportokat – például a szomszédos halászfalu kilencven, életnagyságban megörökített lakosát – már csak búvárfelszerelésben. A szobrász különösen büszke arra, hogy múzeuma már több mint 2000 ifjú korallt nevelget 2009-es megnyitása óta.

Különleges műve még a 2018-ban megnyílt, Maldív-szigeteki Sirru Fen Fushi lagúnájában felállított Coralarium, egy fordított állatkert: a halak bámulhatják meg a hatalmas, üreges fémkockában tartózkodó látogatókat, akik a víz alatt, a víz fölött és a víz szintjén elhelyezett szobrokat nézegetik. A Ciprus fővárosa, Ayia Napa mellett 1 millió euróból létrehozott, tengermélyi erdőt és benne játszó gyerekeket is ábrázoló új múzeuma mellett az idén első Földközi-tengeri tárlatát is megnyitotta: a Cannes-i Vízalatti Múzeumban látható hat, egyenként kétméteres, háromdimenziós portréját megint helybéliekről, köztük egy 80 éves halászról és egy 9 éves francia kislányról mintázta.

bálint orsolya

(Kiemelt képünkön: Ayia Napa Underwater Sculpture Museum (MUSAN) / Forrás: EPA/GEORGES NICOLAOU)

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version