Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Felmérés: a család a legfontosabb

Létrehozva:

A koronavírus-járvány összehozta a családokat – derül ki a Médiaunió Alapítvány, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) és a Pénzcentrum közös online kutatásából.

Mint írták, a felmérés célja az volt, hogy kiderüljön, pontosan miként élték meg a magyar családok a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat, az óvodák, iskolák bezárását, a home office munkavégzést, a szabad mozgás beszűkülését és a személyes kapcsolatok mellőzését.

Az eredmények alapján kijelenthető, hogy a járványhelyzet összehozta a családokat: a válaszadók majdnem 80 százaléka szerint jobb lett a kapcsolata a családjukkal. Nagyjából ugyanennyien értettek egyet azzal, hogy a koronavírus-járvány ráébresztette őket arra, hogy a családdal való kapcsolat a legfontosabb. 64 százalék mondta azt, hogy teljes mértékben, vagy inkább igaz rá, hogy a járvány hatására bensőségesebb lett a kapcsolata gyermekével, gyermekeivel – olvasható a felmérés eredményéről készített összefoglalóban.

A 2500 kitöltő válaszaiból az is kiderült, hogy a járvány alatt inkább a szűkebb környezetükre számíthattak – párjukat, gyermekeiket – jelölték meg olyan személyként, akikre inkább igen, vagy teljes mértékben támaszkodhattak a járvány alatt. Érdekesség, hogy a barátokat többen jelölték meg a „teljes mértékben számíthattam rá” kategóriában, mint a testvérüket.

A felmérésből az is látszik, hogy míg a szűkebb család tagjai közelebb kerültek egymáshoz, a távolabbi rokonok eltávolodtak egymástól. Az elszigeteltség azonban a személyes kapcsolatokat összességében nem építette le.

A válaszadók családjának 44,6 százalékában kapta el valaki a koronavírust, 9,7 százaléknál kórházi kezelésre is szükség volt. Az eredményekből látható, hogy a válaszadók többsége elkötelezett az oltás mellett: 73,2 százalék már mindkét adagot megkapta, 4,1 százalék rendelkezett egy dózissal a kérdéssor kitöltésekor. Még mindig nem döntött a kérdésben 4,7 százalék, 13 százalék pedig teljesen elzárkózik bármilyen vakcinától – írták.

mti-ph

(Kiemelt kép: SHUTTERSTOCK)

Legnépszerűbb cikkeink