Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Balesetben elhunyt Vigh Melinda paramászó

Létrehozva:

Bár későn kezdett versenyezni, elképesztő sikereket ért el nagyon rövid idő alatt. Hazájára mindig nagyon büszke volt.

Néhány nappal ezelőtt számolt be arról egy hazai hegymászó hírportál, a Hóhatár, hogy egy 39 éves magyar nő lezuhant a bajorországi Berchtesgaden mellett emelkedő Watzmann csúcsgerincéről. A német hatóságok nem közölték az áldozat nevét, de mint később kiderült, Vigh Melinda volt az.

„A traunsteini hegyimentő állomásról a Christoph 14 nevű helikopter repült a helyszínre, ahol csörlővel a helyi hegyimentő szolgálat vezetőjét és egy kolléganőjét eresztették le, hogy biztosítsák a helyszínt, majd a mentőorvost tették le hasonló módszerrel. Sajnos az orvos már semmit sem tehetett a sérültért” – írták.

A Németországban élő Vigh Melinda Budapesten született 1982. május 2-án. Gyerekkorát még a hazai fővárosban töltötte. Huszonnégy éves korában Hollandiába, Amszterdamba költözött, ahol a tanulás mellett dolgozott is. 2012-től kezdett el mászni gyakorlótermi műfalon.

2015-ben Németország fővárosába, Berlinbe költözött. Néhány évig hobbiszinten űzte a sziklafalmászást, majd 2016-ban elhatározta, hogy kipróbálja magát a nemzetközi paramászó versenyeken, mivel Magyarországon ilyen jellegű verseny még nem létezett.

Elhatározásával népszerűsíteni kívánta a falmászást mozgáskorlátozottak számára Hollandiában, Magyarországon és Németországban. Hazájára mindig nagyon büszke volt, így rendszerint Magyarország színeiben versenyzett.

Melinda bár későn kezdett versenyezni, elképesztő sikereket ért el nagyon rövid idő alatt. A 2016-os párizsi Paramászó Világbajnokságról az ezüstérmet sikerült hazavinnie. 2017-ben a franciaországi Briançonban rendezett falmászó versenyen 1. helyezést ért el. 2018-ban újból második helyen végzett az ausztriai Innsbruckban. Ugyanebben az évben, a karlsruhei Deutscher Paraclimbing Wettkampf-on már az első helyet érte el.

Az ezt követő években Vigh igyekezett történetét és személyes tapasztalatait minél szélesebb nyilvánosság előtt megosztani. Ennek céljából rendezvényeket szervezett, ahol lehetőség volt mozgáskorlátozottak számára, hogy kipróbálják a mászást, és egyúttal a már tapasztalt mozgáskorlátozott mászók találkozzanak egymással.

A sportoló a versenyek mellett gyakran járt Norvégiába vadkempingezni és érdeklődött a norvég gasztronómia után. Amszterdami tanulmányai során a fejlődő országok gazdaságtanával foglalkozott.

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség részvétét fejezi ki az elhunyt sportoló családjának és barátainak.

ph

(Kiemelt kép: PHILIPP GUELLAND – EPA-MTI)

Legnépszerűbb cikkeink