Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Fejpénzt kaphatnak az ukrán háziorvosok a beoltott pácienseik után

Létrehozva:

Egy férfi gyertyát gyújt a szolnoki római katolikus temetőben | Fotó: Dimény András

Egy felmérés szerint a felnőtt ukránok többsége hallgat a házi orvosa tanácsára. Az országba betört a delta variáns.

Ukrajnában újabb betegeknél azonosították a koronavírus különösen fertőző, először Indiában megjelent delta variánsát, ezúttal a nyugati országrészben hét fertőzöttnél – hozta nyilvánosságra Lviv megye vezető tisztiorvosa a Facebookon.

A tisztségviselő közlése szerint a betegek közül kettő Oroszországból, kettő Nagy-Britanniából, egy az Egyesült Államokból tért vissza, kettő pedig nem járt külföldön. Hozzátette, hogy jóval többen fertőződhettek meg a delta variánssal, mint ahány embernél eddig hivatalosan igazolták.

Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese múlt pénteken már figyelmeztetett, hogy Ukrajnában is egyre terjed a koronavírus delta változata. Míg pár héttel ezelőtt 17 esetnél erősítették meg a laboratóriumi vizsgálatok a vírus delta variánsát, addig mostanra már mintegy 150-et regisztráltak. 

Az egészségügyi minisztérium hétfőn a Facebookon közzétett tájékoztatójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus elleni védőoltás tizenötödére csökkenti a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedés kockázatát. Az elmúlt három hónapban a mindkét dózissal beoltottaknak mindössze 0,7 százaléka betegedett meg, kórházba pedig 0,4 százalékuk került.

A minisztérium fontolgatja, hogy pénzjutalomban részesíti azokat a házi orvosokat, akiknek a páciensei közül sokan beoltatják magukat. Az UNICEF és az USAID amerikai kormányzati fejlesztési hivatal által márciusban végzett felmérés ugyanis azt az eredményt hozta, hogy a felnőtt ukránok 64 százaléka, a 60 évesnél idősebbeknek pedig a 72 százaléka hallgat a háziorvos tanácsára.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány február 24. kezdete óta eddig 4 137 073-an kapták meg valamely védőoltás első, 2 401 647-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Az elmúlt hét alatt 905 935 oltást adtak be, ez új rekord. Ukrajnában a múlt hét hétköznapjain fokozatosan nőtt az új betegek száma, szerdától péntekig naponta több mint ezret regisztráltak.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink