Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az ellenzék egyetért: sikeresen halad az előválasztás

Létrehozva:

Az ellenzéki pártok vezetői | Fotó: A Közös Alap

144 indulót vettek eddig nyilvántartásba.

Hétfőn újra üléseztek az ellenzéki pártelnökök és megállapították, hogy az előválasztás folyamata az előzetes tervek szerint halad. Ennek legfontosabb bizonyítéka, hogy már most 144 indulót vett hivatalosan nyilvántartásba az Országos Előválasztási Bizottság. A jelölteknek augusztus 23-tól szeptember 6-ig 400 ajánlást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy hivatalosan is jelöltté váljanak, és a szeptember 18-tól 26-ig tartó első fordulóban rákerüljenek a szavazólapra.

Az ellenzéki pártelnökök szerint az előválasztás sikerét bizonyítja, hogy már eddig több tucat, a hat szervező párton kívüli jelölt jelentette be az indulási szándékát, „ezzel is szélesítve és erősítve az Orbán-kormánnyal szembeni összefogást”. „Ez is egyértelművé teszi, hogy az előválasztás a demokrácia ünnepe, a Fidesz által kezdeményezett népszavazás pedig a demokrácia megcsúfolása lesz” – írta közös közleményében a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd.

Az IDEA Intézet a Závecz Research június végi közvélemény-kutatásának adatait elemezve arra jutott, hogy Budapesten Dobrev Klára és Karácsony Gergely fej-fej mellett vezeti az ellenzéki miniszterelnök-jelölti választást. Jakab Péter, a Jobbik jelöltje a vidéki szavazótábor köreiben rendkívül erős, lehagyja másik két társát. A megkérdezettek kiválasztásában az játszott főszerepet, hogy mekkora valószínűséggel vesznek majd részt az ellenzéki előválasztáson; a Závecz Research felmérésében ellenzéki és bizonytalan szavazók vettek részt.

A kutatás azt is megállapította: az ellenzéki szavazótábor megosztottságára utal, hogy a válaszok tekintetében milyen jelentős a településtípusok közötti eltérés – írja a 24.hu. Az adatokból nyilvánvalóvá vált, hogy Jakab Péter szavazóbázisának jelentős része a kisvárosok és falvak lakóiból áll össze. A jobbik elnöke ezeken a településeken 34–35 százalékot kapna az előválasztáson, míg a DK jelöltje vagy a főpolgármester csak 22–28 százalék körüli eredménnyel zárna. A megyeszékhelyeken már Dobrev Klára vezet 27 százalékkal a felmérés szerint, őt követi Karácsony Gergely, Jakab Péter a harmadik helyezett. A fővárosban 32 százalékot kapna a főpolgármester és Dobrev Klára is a Závecz Research kutatása alapján. A kutatást úgy készítette el a közvéleménykutató intézet, hogy minden korosztály képviselhesse magát.

Legnépszerűbb cikkeink