Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Júniusi rekordmeleg: a Mikulás is megizzadhat

Létrehozva:

Fotó: AFP / Anadolu Agency / Mert Alper Dervis

Joulupukki, azaz a Mikulás is erősen verejtékezhet, mert a lappföldi Kevóban vasárnapra 33,6 Celsius-fokig emelkedett a hőmérő higanyszála, amire 1914 óta nem volt példa, akkor 34,7 fokos hőséget jegyeztek fel.

A rendszeres mérések kezdete, a finn országos meteorológiai szolgálat jelentése szerint 1844 óta nem volt olyan forró a június Finnországban, mint az idén.

A skandináv országokban az elmúlt hétvégén szintén rekordközeli hőmérsékleteteket mértek, néhány helyen 34 fokot is – számolt be róla a The Guardian online kiadása.

Közben Észak-Amerikában is erős hőhullám tapasztalható. A gyilkos hőség miatt Oregon kormányzójának vasárnapi közleménye szerint 95 ember vesztette életét. Az Egyesült Államok északnyugati és Kanada délnyugati részén több százra tehető a kánikula miatti halálos áldozatok száma.

A szakemberek attól tartanak, hogy a klímaváltozás fokozta katasztrofális időjárási körülmények a következő hónapokban tovább romolhatnak.

Michael Reeder, az ausztrál Monash Egyetem meteorológia professzora szerint az Európában és Észak-Amerikában tapasztalható időjárás összefügg. Mint írta, a Csendes-óceán nyugati részén, Japán közelében egy trópusi alacsony nyomású terület zavarta meg a légkört, amely az egész féltekén hullámokat keltett. Ez a jelenség az úgynevezett Rossby-hullám, a légkör, valamint az óceánok nagyléptékű hullámmozgása. A hullám Kanada nyugati részén tört meg, és ez idézte elő a hőhullám kialakulásának feltételeit.

„Olyan, mintha egy gitárhúrt pengetnénk. A zavar a futóáramlat mentén terjedt tovább. Eljutott Észak-Amerikába, és egy nagy magasnyomású rendszert hozott létre a légkör középső részén” – magyarázta Reeder, hozzátéve, hogy ez egy másik hullámot indított el az Atlanti-óceán északi része fölött, amely aztán megtört, és megteremtette a magas hőmérséklet feltételeit az északi régiókban.     „Ebből a szempontból tehát a Skandinávia feletti magas hőmérséklet közvetlenül kapcsolódik az Észak-Amerikában történtekhez” – mutatott rá. Svédországban idén jegyezték fel a harmadik legmelegebb júniust, Norvégiában pedig az északi sarkkör közelében fekvő Saltdal megyében 34 Celsius-fokot mértek, ami csak 1,6 fokkal alacsonyabb a mindenkori norvég hőmérsékleti csúcsnál.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink