Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Egymilliárd dollárt is érhet egy kínai startup

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

A három éve alapított Vesoft nem kevesebbet ígér, mint harminc százalékkal gyorsabb döntéshozatalt akár multik számára is.

A Vesoft alapítója és vezérigazgatója, Sherman Ye, új befektetési kört helyezett kilátásba, amely lezárultával az adatbázisok vizualizációjával foglalkozó startup piaci értéke elérheti az egymilliárd dollárt is – írta a Bloomberg nyomán a 168.hu.

A bevont friss tőke hozzásegítheti a három éve alapított céget ahhoz, hogy bevezesse a piacra új termékét, a Nebula Graph-ot, valamint lehetővé teszi a Kínán kívüli piacok elérését is. Ye nem árult el további részleteket az újabb tőkebevonásról, mindössze annyit tett még hozzá, hogy a startup hamarosan megnyitja az első tengerentúli irodáját, nem meglepő módon a kaliforniai Szilícium-völgyben.

„Több amerikai befektetővel szeretnénk tárgyalni, elsősorban olyanokkal, akik hozzásegíthetnek a Nebula Graph globális piacon történő értékesítéséhez” – mondta a múlt héten egy interjúban. A vállalkozó 2018-ban alapította első saját vállalkozását, a Vesoftot, korábban a Facebook-nál és az Ant Group-nál dolgozott. A startup már az első körben húszmillió dollár indulótőkét kapott a Matrix Partners China, a Source Code Capital, és a Redpoint China Ventures befektetői csoportoktól. A jelenleg 70 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás ügyfelei között a Tencent Holding, a Meituan, a Kuaishou Technology és a  NetEase Inc. is megtalálható – olvasható a cég honlapján.

A Vesoft által nyújtott szolgáltatás feltérképezi az egyes szervezetek, személyek és tranzakciók közötti kapcsolatokat. Szoftverével, a Nebula Graph-fal gyorsan felmérhető és vizualizálható a döntéshozatalhoz szükséges információ, a Gartner kutatóintézet szerint így a globális cégek akár 30 százalékkal is gyorsabban tudnak megalapozott, adatokon nyugvó döntéseket hozni. A szintén grafikai vizualizációval foglalkozó Neo4j, a Vesoft versenytársa, júniusban 325 millió dollárnyi tőkét vont be az úgynevezett F sorozatú, azaz hatodik befektetési körben, így elérte a kétmilliárd dolláros cégértéket. Ugyanezen a piacon versenyez a Tiger Global befektetési csoport által támogatott TigerGraph és Dgraph termékcsalád is.

A globális cégek legbelső – sokszor az állami hatóságok, sőt néha a részvényesek elől is titkolt – folyamatainak, vagy éppen vevőkapcsolatainak ismerete felbecsülhetetlen értékű információ. Hogy az élesedő amerikai-kínai vetélkedésben mekkora esélye van egy kínai cégnek az amerikai piacon, az egyelőre a jövő zenéje.

168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink