Kiemelt hírek
Tök jó fagylaltverseny és kóstoló
Mindig van az évnek egy napja, amikor az ország legjobb és legtöbb féle fagylaltja egy helyen megtalálható.
Hívták versenynek, fesztiválnak, de lelkes rajongóknak inkább az a lényeg, hogy július 4-én, hétfőn délután 5-től a Zila Kávéházban megkóstolható az idei fagyifelhozatal.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén is rendhagyó módon kényszerült megszervezni-megrendezni az Év Fagylaltja versenyt, amelynek célja a klasszikus és a hagyományos kézműves fagylaltok népszerűsítése. A korábbi évek gyakorlatával ellentétben már tavaly is arra kényszerítette a szervezőket a járvány, hogy négy régiós elődöntőt tartsanak. Nem a pályamunkák mutatkoztak be a zsűri előtt, hanem a zsűri utazott, hogy bírálhasson. Sajnos idén sem folytathatták azt a hagyományukat, hogy egy egész napos fesztiválprogramot szervezzenek a fagyi tiszteletére, a fagylaltimádók örömére.
Legutóbb 2019-ben, Szombathely főterére települtek ki a cukrászműhelyek, és ott helyben készítették, fagyasztották termékeiket. Mivel a fagylaltfesztivált mindig május végére, a gyereknap környékére szervezték, sosem volt hiány lelkes érdeklődőkből.
A cukrász ipartestület már több mint 20 éve vállalkozik arra, hogy ünnepi környezetet teremtsen a legjobb fagylaltok bemutatkozásának. A versenyfagylaltok csak természetes anyagokból készülhetnek, és csak a cukrászok által készített öntetekkel ízesíthetők.
A versenyt mindig két kategóriában hirdetik meg, a kézműves fagylaltok versenyében a cukrászok remekelhetnek, és a közülük választott legjobb lesz az Év Fagylaltja. A másik kategóriában az alapanyaggyártó- és forgalmazó cégek mutathatják be újdonságaikat. Idén, az Egy a természettel című vadászati és természeti világkiállítás tiszteletére új kategóriát is indítottak. Ide olyan fagylaltokkal lehetett nevezni, amelyek ízei Magyarország erdeinek, mezőinek terméséből ismerős. A kategória megihlette a cukrászokat. Olyan pályamunkák között kell majd döntenie hétfőn a zsűrinek, mint a Mezei kakukkfütty, a Szelíd kender vad szederrel, a Nagyerdő kincse, vagy a Festői feketegyöngy mezők. De a másik kategória kóstolói is számíthatnak extrémitásokra: Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal, Sikkes citromligetes pisztáciával, Sáfrányos vanília szeder-birs csatnival, és egy szerény pályaműre, amit egyszerűen így hívnak: Tök jó.
Az Év Fagylaltjáról szakmai zsűri dönt, amelynek neves cukrászmesterek a tagjai, köztük a biatorbágyi Andrész Zoltán, a budapesti Baracskay Angéla. A közönség zsűri tagja lesz Konyári Borbála borász, Kopek Janka színésznő, Péter Petra műsorvezető, Pirók Zsófia flamenco táncművész, Stohl Luca műsorvezető. Az érdeklődők pedig hétfőn délután 5-től kedvezményes áron kóstolhatják meg a pályamunkákat a XVIII. kerületi Zila Kávéházban.
Szikora Katalin