Kiemelt hírek

Kis híján tragédia történt, aztán vasárnap már a foci miatt is izgulhattunk

Published

on

A dánok egyik legjobbjuk életéért aggódtak | Fotó: AFP / Pool / Friedemann Vogel

Ilyen volt az Európa-bajnokság első három napja.

Majdnem tragédia történt

Pénteken megkezdődött a labdarúgó Európa-bajnokság, a második játéknap viszont sajnos nem a futball miatt marad emlékezetes.

Sokan vártak meglepetést a fiatal török válogatottól, akik hivatalosan pályaválasztóként – valójában Rómában – „fogadták” a 27 meccses veretlenségi szériából érkező olaszokat az Európa-bajnokság nyitómérkőzésén. Mancini gárdája azonban az elejétől világossá tette, hogy az A-csoport favoritjaként nem fognak egyből pontokat hullatni, és második félidőben könnyedén bedarálták a törököket. A torna első gólját Demiral szerezte – apró szépséghiba, hogy az élesen középre lőtt labda a testéről a saját kapujába pattant. A továbbiakban Immobile és Insigne is betalált, Törökország jóformán semmilyen veszélyt nem tudott kialakítani – a jövő héten Wales és Svájc ellen bizonyíthatnak. Az említett két csapat egy-egy fejesgólnak köszönhetően igazságos döntetlent játszott egymással a csoport másik mérkőzésén, szombaton.

Kis híján az egyik legnagyobb élőben sugárzott sporttragédiának lehettünk tanúi a délutáni Dánia–Finnország találkozón – biztos, hogy még rengeteg szó esik arról, mi ilyenkor az etikus eljárás a közvetítés szempontjából. A dánok sztárja, Christian Eriksen a 43. percben összeesett, az orvosi stáb hosszú percekig próbálta újraéleszteni – végül szerencsére sikerrel jártak. 105 perc szünet után a mentálisan megviselt dánok bevállalták a folytatást – büntetőt hibáztak, a finnek pedig gólra váltották egyetlen kapuralövésüket, de az eredmény ezen a mérkőzésen sokadlagos szemponttá vált. Az Oroszországot 3–0-ra legyőző belgák csatára, Lukaku is Eriksennek üzent első gólja után.

 

*

Anglia félgőzzel nyert

Az elmúlt futballtornákon az ember hajlamos volt titkos esélyesként tekinteni a horvát válogatottra, amely idén sokkal szürkébbnek tűnik – az angolok különösebb megerőltetés nélkül nyertek 1–0-ra ellenük.

A nap legjobb mérkőzésének ígérkezett a vasárnap délután három órakor kezdődő Anglia–Horvátország találkozó, azonban a szellős – nézőket korlátozott kapacitással fogadó – Wembley-ben rendezett mérkőzés kevés izgalmat hozott: a hazaiak a mindössze kétszer, a vendégek csak egyszer találták el a kaput… Az egyetlen ziccert Phillips nagyszerű kiugratása után Sterling váltotta gólra, ezzel az angolok most először (!) kezdték győzelemmel az Eb-csoportkört. A folytatásban ennél valószínűleg több kell majd, de nincs miért féltenünk Gareth Southgate csapatát, amelyben a kispadon is Premier League-klasszisok ülnek – Saka vagy Grealish egyelőre nem mutatkozott be, nem úgy Jude Bellingham, aki 17 évesen és 349 naposan az Eb-történelem legfiatalabb játékosának mondhatja magát. A horvát válogatott viszont mintha jóval halványabb volna a megszokottnál, pedig hiába nincs már Rakitic, a Modric–Kovacic–Brozovic középpályássornál nem sok jobbat találunk a mezőnyben. Ma 15 órakor Skócia–Csehország mérkőzéssel folytatódik a torna, amelyik csapat ott pontokat szerez, könnyen borsot törhet Horvátország orra alá is.

 

*

Nem lehet panasz a C-csoportra

Vasárnapig délutánig várni a labdarúgó Európa-bajnokság első igazán szórakoztató meccseire: az újonc észak-macedónok becsülettel helyt álltak Ausztria ellen, Ukrajna pedig kis híján pontot rabolt a meggyőző holland válogatottól.

Öröm volt nézni a himnuszukat lelkesen éneklő észak-macedónokat – a balkáni ország válogatottja most először jutott ki az Európa-bajnokságra, és a Nemzetek Ligája D-divíziójából kvalifikálva pont annyira lóg ki lefelé a mezőnyből, hogy azt tűzzel és fegyelmezettséggel valamelyest ellensúlyozni tudja. Ausztriának viszont kötelező volt nyerni, és a 18. percben szép akció végén Lainer meg is szerezte a vezetést. Tíz perccel később Goran Pandev egyenlíteni tudott – a Genoa csatára ezzel Gera Zoltánt megelőzve az Eb-k történetének második legidősebb gólszerzője lett. A második félidő hajrájában a padról beszállva először Gregoritsch, majd Arnautovic is betalált, így végül Ausztria hozta a kötelezőt – egyébként ők sem nyertek korábban soha Eb-meccset.

A lelkesedés mellé már nagyobb futballtudás társult az esti Hollandia–Ukrajna mérkőzésen, amely talán az eddigi legnagyobb izgalmakat hozta. Már az első percekben belekezdtek a csapatok, a hollandok több gólos vezetéssel vonulhattak volna a szünetre, ha a Sahtar Donyeckben kispadra szorult – a válogatottban rendre szörnyen védő – Pyatovot helyettesítő Buscsan nem védi ki a szemüket, ám az ukránok kontrái sem voltak veszélytelenek. A hollandok a második félidő elején Wijnaldum és Weghorst találatával kétgólos előnybe kerültek, ekkor úgy tűnhetett, magabiztosan húzzák be a mérkőzést. Azonban egy ötperces lefagyás mindent megváltoztatott: először Jarmolenko tekert hihetetlenül nagy gólt a tizenhatoson kívülről a hosszú felsőbe, majd egy szabadrúgás után Jaremcsuk bólintott a kapuba – újra nyílttá vált minden. A végén aztán Dumfries is befejelte a maga helyzetét, így a hollandok fordulatos meccsen gyűjtötték be a három pontot – Ukrajna pedig vélhetően Ausztriával harcol majd nagyot a második helyért.

 

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version