Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Karácsony nem kér bocsánatot, perel tovább

Létrehozva:

Fotó: Pozsonyi Roland

Lehet-e Tiborcz Istvánról adónemet elnevezni?

Egy jogerős ítélőtáblai döntés szerint nyilvánosan kell bocsánatot kérnie Karácsony Gergelynek Tiborcz Istvántól egy jogerős ítélőtáblai döntés szerint – tájékoztatta a Perfect Partner Communication kedden az MTI-t. A főpolgármester a hírre reagálva a Facebook-oldalán azt közölte: már készül a beadványuk a Kúriára.

Tiborcz István azért indított személyiségi jogi pert Karácsony Gergely ellen, mert a politikus az önkormányzati választási kampányban, az általa bevezetni tervezett, luxusingatlanokat érintő helyi adónemet Tiborcz-adóként emlegette.

A mostani bírósági döntés indoklásában – írta a kommunikációs cég – a bíróság kifejtette: Karácsony Gergely új adónemmel kapcsolatos névválasztását magyarázó közlései alapján egyértelmű, hogy a politikus választási esélyeinek javítása, azaz politikai haszonszerzés érdekében, a Tiborcz Istvánnal szembeni vélt negatív társadalmi értékítéletet kiaknázandó nevezte el az új adónemet éppen róla.

A személyiségi jogi per alapját a közlemény szerint „egy korábbi kúriai döntés képezte, melyben a bírák kimondták”: annak ellenére, hogy Tiborcz István Magyarország miniszterelnökének veje, nem minősül közszereplőnek.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla eltiltotta a további jogsértésektől Karácsony Gergelyt, és kimondta, hogy nyilvános bocsánatkérő közlemény közzétételével kell megkövetnie Tiborcz Istvánt. Ezen felül Karácsonynak minden megjelent jogsértő tartalmat törölnie kell, valamint 500 ezer forint kártérítést kell fizetnie.

Karácsony Gergely kedden Facebook-oldalán azt írta: „a miniszterelnök vejének a saját neve kapcsán indított perről sem sikerült igazat mondania, hiszen az első fok elvesztése után legfeljebb döntetlenre mentett másodfokon, mi megyünk tovább, már készül a beadványunk a Kúriára. Ja, és Tiborcz István a másodfokú döntés szerint is közszereplő”.

A főpolgármester szerint „Tiborcz István apósa a veszélyhelyzeti szabályozást úgy alakította, hogy az a vejéről elnevezett adónem bevezetését megakadályozza, amint a törvényi szabályozás engedi beszedjük a közösbe a Tiborcz-adót az 500 milliónál értékesebb ingatlanok tulajdonosaitól.”

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink