Kiemelt hírek

Remekül szerepelt a magyar válogatott a poznani kajak-kenu Európa-bajnokságon

Published

on

Lucz Dóra, Csipes Tamara, Kárász Anna és Bodonyi Dóra a poznani kajak-kenu Európa-bajnokság női kajak négyes 500 méteres döntőjében 2021. június 6-án. | Fotó: MTI / EPA / PAP / Adam Warzawa

Vasárnap újabb négy számban diadalmaskodtak versenyzőink.

A mieink 9 arany-, hét ezüst- és három bronzéremmel az élen végeztek az éremtáblázaton, magasan megelőzve a német és a fehérorosz válogatottat.

A délelőtti műsorban a férfi kajakosok sprintszámában Tótka Sándor képviselte a magyar színeket. Az UTE 26 éves versenyzője három hete, a szegedi világkupán második lett az olimpiai és világbajnoki címvédő brit Liam Heath mögött, és most is a dobogót vette célba. A befutó rendkívül szorosra sikerült, négyen-öten szinte egyszerre rúgták be a hajójukat, de aztán néhány másodpercnyi tanácstalanság után kiderült, hogy Tótka nyert Heath előtt. 

A Lucz Dóra, Kárász Anna, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra összeállítású 500-as női négyes Tótkához hasonlóan óriásit csatázva lett első. A jól rajtoló fehérorosz hajó sokáig vezetett, úgy tűnt, a világbajnoki és olimpiai címvédő magyaroknak ezúttal a második hely jut, de a hajrában sikerült egy magasabb sebességi fokozatba kapcsolniuk, és elsőként haladtak át a célvonalon.

Kajak egyes 5000 méteren Noé Bálint érdekes verseny végén bizonyult a legjobbnak. A Budapesti Honvéd sportolója végig az élbolyban haladt, amely kezdetben hétfős volt, majd ötfősre olvadt. Az utolsó körben Noé az élre állt, és a hajrát is jól bírva elsőként ért be a célba.

Ezzel azonban még nem volt vége, üldözői közül ugyanis a portugál Fernando Pimenta – aki később azt reklamálta, hogy nem hallotta az utolsó körre figyelmeztető csengetést – tovább evezett, mivel azt hitte, még egy kör hátravan, s a biztonság kedvéért Noé, valamint a fehérorosz Aleh Jurenyija is vele tartott. A trió megtett még egy 1000 méteres kört, sőt, a végén a portugál és a magyar sprintelt is, és szinte egyszerre értek be újra a célba. Természetesen a tévedés kiderült, az eredeti sorrend volt érvényes, így a magyar versenyző lett az Európa-bajnok.

A Szolnok világbajnoka, Bodonyi Dóra ennél simábban győzött a nők mezőnyében, magabiztosan utasította maga mögé riválisait, és az 500 méteren párosban, valamint négyesben szerzett elsősége után három aranyérmével ő lett a magyar küldöttség legeredményesebb versenyzője Poznańban.

 

*

A magyar érmesek

Férfiak. 200 m, K-1: 1. Tótka Sándor 500 m, K-1: 1. Kopasz Bálint. 1000 m, K-1: 1. Kopasz Bálint. K-4: 2. Magyarország (Noé Bálint, Gál Péter, Kulifai Tamás, Dombvári Bence). 5000 m, K-1: 1. Noé Bálint. C-1: 2. Fodor Nicholas.

Nők. 200 m, K-1: 2. Lucz Dóra. K-2: 3. Lucz Anna, Kiss Blanka. C-2: 2. Balla Virág, Takács Kincső. 500 m, K-1: 2. Kozák Danuta. K-2: 1. Kozák Danuta, Bodonyi Dóra. K-4: 1. Magyarország (Lucz Dóra, Kárász Anna, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra). C-1: 2. Balla Virág. C-2: 3. Balla Virág, Takács Kincső. 1000 m, K-1: 1. Gazsó Alida Dóra. K-2: 1. Csipes Tamara, Medveczky Erika. 5000 m, K-1: 1. Bodonyi Dóra. C-1: 2. Horányi Dóra.

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version