Kiemelt hírek
Utazás a gyomor körül
Recenzió Cserna-Szabó András Rézi a pácban című gasztrokönyvéről.
Cserna-Szabó András új gasztrokönyve egyik fejezetében játékra hívja az olvasót: azt kéri tőlünk, nézzük meg aktuálisan olvasott könyvünk borítóján az író portréját és tippeljük meg, vajon ínyenc (volt)-e, vagy „csak sótlan pietista”. Ő a zsíros arcú, élveteg szemű Dürrenmatt és a szomorú tekintetű, sovány Rejtő Jenő kapcsán boncolgatja a lehetséges összefüggéseket – mi vizsgáljuk meg Csernát.
Az egyik legszórakoztatóbb kortárs magyar szépíró – szokásos – ironikus arckifejezésével néz szembe egy kakassal a Rézi a páczban hátoldalán. Se toka, se beesett arc, a baromfira szegezett tekintetből se sok látszik – akkor elemezzük inkább a beállítást.
Bár az egyébként gyakorta a gasztronómiai szimbólumként megjelenő kappanból éppenséggel nem sok minden készül a gyűjteményben, de a fürkészés abszolút jellemző: Cserna (megint) elképesztő kíváncsisággal ered az ételek és készítőik nyomába, és – rá jellemző módon – meghökkentő, szürreális vagy éppen nagyon is tipikus voltuk miatt vicces sztorikba botlik. Feltúrja értük az elmúlt kétszáz év hírlapjait és képes újságjait, a világ minden szakácskönyvét, elképesztő irodalmi műveltségének köszönhetően pedig csuklóból idéz ókori filozófusoktól éppúgy, mint Agatha Christie-től.
A szemléletesen előadott sztorik – szóljanak bár a tehetséges írókat ingyen etető főpincérről, a karácsonyi menü képzeletbeli végigevéséért meghalni képes katonáról, sikertelenségét szakácskönyvírással kompenzáló színésznőről, vagy pacalt és körmöt salátaként fogyasztó kisgazda politikusról – sosem csupán szórakoztatásra valók nála, hanem hogy olyan egyetemes igazságokat tárjanak fel (vagy kérdőjelezzenek meg), mint például hogy egy nép étkezési szokásai befolyásolhatják a filozófusai munkásságát, vagy hogy megannyi közös van a konyhában és a színpadban.
Főzni nem ebből a könyvből fogunk megtanulni, de az ételekről (hozzávalóikról, variánsaikról, kitalálóikról vagy névadóikról) kulturális kontextusban gondolkodni és megadni számukra a kellő figyelmet és tiszteletet, igen.
Sokan lehetnek úgy vele, mint én, hogy nem is enni vagy főzni, sokkal inkább olvasni támadt kedvem a könyv végeztével: az új szerepben megismert Dumas-t, az erdélyi parasztgyerekből New York-i sztárszakáccsá vált Kövi Pál vagy a titokzatos, szegedi Rézi néni szakácskönyveit, Tömörkény István csodaszép novelláit és Rejtőt minden mennyiségben.
(Cserna-Szabó András: Rézi a páczban, Gasztronómiai írások, Helikon Kiadó, 2021)
Kertész Anna
-
Kiemelt hírek2024.10.03. 12:49
Bemutatták Gyurcsány krimijét
-
Kiemelt hírek2024.10.08. 12:12
Jön a visszaváltási rendszer benzinkutas verziója
-
Magyarország2024.10.14. 9:17
Kellemes őszi idő és némi eső vár ránk a héten
-
Magyarország2024.10.15. 9:28
A jövő kreatívjait keresik a hazai sneakerfesztiválon!