Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

80 éves az ezerwattos dobos

Létrehozva:

Fotó: AFP / Pierre Verdy

Charles Watts egy londoni teherautósofőr fiaként látta meg a napvilágot, és már tízévesen eltökélt célja volt, hogy zenész váljon belőle.

Rövid ideig bendzsózott, majd elcserélte hangszerét egy pergődobra. Ugyan formális képzést sosem kapott, a klubokban és koncerteken elleste a játék csínját-bínját. Zenei karrierjét dzsesszkombókban kezdte, majd Alexis Korner bluesbandája következett, ahol megismerte Brian Jonest, aki később egy másik zenekar alapításán fáradozó barátainak is bemutatta. Charlie kezdetben csak alkalmi fellépéseket vállalt, a véleménye csak akkor változott meg, amikor a Rolling Stones hosszú távú szerződést kapott egy londoni klubban. Először 1963. január 12-én, az Ealing Blues Clubban játszott velük. 

Azóta a világ leghosszabb életű rock and roll zenekarának tagja, az „alapító atyák” közül már csak ő, Mick Jagger énekes és Keith Richards gitáros gördül a kövekkel. A banda minden stúdiólemezén ő dobolt, s bár nem virtuóz, precíz és megbízható alapot ad a bandának. Miközben társai vadul tobzódtak a „szex és drog és rock and roll” életérzésben, őt hidegen hagyta minden őrület. Nagy balhékban nem vett részt, nincs róla rendőri nyilvántartás, nem voltak sem drogbotrányai, sem nőügyei. Kipróbálta ugyan a heroint, és néha túlságosan is a pohár fenekére nézett, de mindkét káros szenvedélyéről önerőből szokott le. Emellett stabil a családi élete: még a hírnév előtt megnősült, feleségétől egy lánya született. 

A dzsessz továbbra is fontos volt számára, a nyolcvanas évektől a turnék között hol kvintettjével, hol 32 tagú zenekarával lépett fel különböző fesztiválokon. Charlie nem csak zenészként alkotott: könyvet írt a szaxofon-legenda Charlie Parkerről, és a mai napig lemezborítókat és turnélogókat készít. 

A láncdohányos dobosnál 2004-ben torokrákot diagnosztizáltak, ezért rövid kihagyásra kényszerült, de szerencsére teljesen felépült betegségéből. Mint mondta, addig marad a bandával, amíg Sir Mick és Keith nem dönt a visszavonulás mellett. A Stones öt éve Kubában adott történelminek nevezett koncertet: a kommunista országban, ahol zenéjük a legutóbbi időkig be volt tiltva, félmillió ember gyűlt össze ingyenes fellépésükön. Legutóbb 2017-ben indultak világ körüli turnéra, és tavaly nyolc év után jelentkeztek új dallal. 

MTI

Legnépszerűbb cikkeink