Magyarország

Harcot hirdetett az invazív halak ellen a Pecaverzum című internetes szakportál

Published

on

Törpeharcsa | Fotó: Shutterstock

Ugyan csak egy napról van szó, ami nem oldja meg a vizeinkben gyakorlatilag korlátok nélkül terjedő hét idegenhonos faj okozta gondokat, de széles körben felhívja a figyelmet a problémára.

A Pecaverzum kezdeményezésének a célja, hogy az augusztus 7-re meghirdetett akcióval csökkenjen a hazai vizekben élő invazív halak jelenléte.

A portál felhívásában megjegyzik, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás értelmében hét halfaj minősül inváziósnak, amiket szabályos fogás esetén, tehát ha a hal szájába és nem a testébe akad a horog (ez az úgynevezett kívülről akadás), tilos visszaengedni a vízbe. Arról viszont már nem szólnak a szabályok, hogy mi történjen a kifogott példánnyal. 

Az invazív halfajok gyérítésére valóban nagy szükség van, mert károsak az ökoszisztémára, így amellett, hogy vizeinkben idegenhonosak, veszélyeztetik az őshonos halállományt, és ezzel nem csak környezeti-, de jelentős gazdasági károkat is okoznak.

Szerencsére egyre többen vannak a hazai horgászok között, akik ezt a feladatot magukénak érzik: egyre inkább terjed például a busa horgászata, a vizeink élővilágával foglalkozó kutatók pedig már készítik Magyarország busatérképét is.

A kezdeményezés fontosságához nem fér kétség, ezt Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke el is ismerte nyilatkozatában. „Az egy nap alatt kifogott inváziós halak mennyisége nem fogja érdemben befolyásolni a környezeti hatásokat, de tudatformálásnak kiváló” – mondta.

Valóban, ha azon az augusztusi szombaton csak annyit sikerül elérni, hogy minél több magyar horgász tegye magáévá az inváziós halfajok elleni küzdelmet, és egy-egy amurgéb vagy törpeharcsa  megakasztása után bosszankodás helyett úgy érezze, tett valamit a magyar vizek érdekében, az is nagy eredmény. 

A Pecaverzum portál láthatóan komolyan gondolja a vállalt küldetést: a következő időszakban részletes elemzésekre készül a a hazai invazív halak káros hatásairól, valamint fogási- és recepttippeket is ad a közeljövőben, hogy egyszerűbb legyen ezeknek a halaknak a zsákmányolása, és felhasználásuk is.

Az augusztus 7-i akcióhoz bárki csatlakozhat (természetesen a kötelező horgászokmányok és engedélyek birtokában).

*

A hazánkban élő invazív halfajok

A hatályos jogszabályok alapján hazai vadvizeinkben a következő fajok egyedeit szabályos fogás esetén tilos a vízbe visszengedni: Fekete törpeharcsa (Ameiurus melas), ezüstkárász (Carassius auratus gibelio), naphal (Lepomis gibbosus), amurgéb (Perccottus glenii), fehér busa (Hypophthalmichthys molitrix), pettyes busa (Hypophthalmichthys nobilis), kínai razbóra (Pseudorasbora parva).

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version