Magyarország

Újabb terhet jelent az orvosoknak a külföldre utazók adminisztrálása

Published

on

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / Vajda János

Bezzegh Attila orvos a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban beszélt a problémáról, amelyet méltánytalannak nevezett.

A minap derült ki, hogy a Görögországba és más külföldi országokba utazóknak kötelező egy utasazonosító űrlap benyújtása, amelyben oltásuk állapotára és védettségükre vonatkozó adatokat kell megadniuk. A védettségi kártya és az oltási igazolás felmutatása ellenére a befogadó ország fenntarthatja a jogot, hogy szúrópróba szerűen tesztet is végezzenek. A plasztik védettségi kártya kétnyelvű, de a papír oltási igazolás nem, ez okozza a problémát.

Bezzegh elmondta, hogy az ezzel kapcsolatos panaszaikkal csütörtökön rengetegen keresték fel azt az oltópontot, ahol ő is dolgozik. Az egészségügyi dolgozóktól azt kérték, hogy adjanak ki számukra angol nyelvű igazolást, amelynek először nem tudtak eleget tenni, majd később egy turisztikai oldalról tudtak hozzájutni a szó szerinti fordítással ellátott angol nyelvű dokumentumhoz. Az adminisztrációval foglalkozó kollégák a meglévő oltási igazolásról átírták az adatokat, majd aláírták a dátumokat – mondta Bezzegh a szürreálissá fajult helyzetről. 

Kiemelte: az a kérdés is felmerült, hogy ki lehet az a felelős orvos, akinek ezt alá kell írnia, ugyanis több hónap távlatából nem lehet elvárni, hogy ugyanaz az orvos írja alá az angol dokumentumot, mint aki tette azt a magyarral. Mint kiderült, bármelyik adott oltóponton dolgozó orvos, illetve a háziorvosok is aláírhatják – jelentette ki, majd hozzátette: további fennakadást okozott, hogy többen úgy gondolták, a plasztikkártya után már nem lesz szükség az igazolásra, emiatt eldobták. Az EESZT-ben ugyanakkor minden szükséges információ megtalálható, ami szükséges egy ilyen dokumentum újbóli kiállításához. 

Bezzegh elmondta, hogy nem tudnak mást tenni, kitöltik a papírokat, ugyanis nincs elegendő ember az oltópontokon. Mindazonáltal megjegyezte, méltánytalan, hogy a szakembereket ezzel a feladattal tovább terhelik, és hozzátette: előre tart attól, mekkora pluszterhelést jelent majd ez, ha a mostaninál többen szándékoznak elhagyni az országot. Mint mondta, a helyzet kezelését az is nehezítette, hogy az intézményben nyomtató sem állt rendelkezésre, ezért meg kellett kérni az oda látogató személyeket, hogy menjenek el, és nyomtassanak maguknak. 

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version