Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Reptérre csak szükség esetén menjünk

Létrehozva:

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A járvány előtti mértékű utasforgalom várhatóan leghamarabb csak 2023-ra épül vissza.

A Budapest Airport a nyári menetrendi időszaktól kezdődően számít utasszám-növekedésre, a járvány előtti mértékű utasforgalom azonban várhatóan leghamarabb csak 2023-ra épül vissza. A reptér folyamatosan figyeli a nemzetközi járványügyi szabályok alakulását, hogy így is garantálja a kiszámítható, biztonságos utazást.

Megkérdeztük a Budapest Airportot, hogyan készül a reptér az európai vakcinaútlevél, illetve az úgynevezett vakcinaigazolvány bevezetésére.

„Az oltási igazolványok összehangolása alapvetően légitársasági feladatot jelent majd, amennyiben erről döntés születik. Ugyanakkor a Budapest Airport folyamatosan figyelemmel követi a világ repülőtereinek jó gyakorlatait, és már hónapokkal korábban megkezdte a felkészülést annak érdekében, hogy a hatóságok és az egyes országok kormányzata által hozott szabályozásokat a lehető leghamarabb implementálni tudja a repülőtéren, valamint a légitársaságokat és földi kiszolgáló partnereket támogassa a szükséges helyszínnel, digitális infrastruktúrával a globális gyakorlatoknak megfelelően. Amennyiben a hatósági szabályozások új fejlesztéseket követelnek meg, a Budapest Airport – ahogyan eddig is – az új szabályoknak is haladéktalanul eleget tesz, garantálva a kiszámítható, járványügyi szempontból is biztonságos utazást”– írta válaszában a Budapest Airport kommunikációs munkatársa.

Kíváncsiak voltunk arra is, a vakcinaútlevél bevezetése esetén mi lesz a helyzet az érkezőkre várakozókkal, illetve az indulókat kikísérő emberekkel – ők beléphetnek-e majd, illetve hogyan léphetnek be a reptérre? 

„A repülőtér üzemeltetője már a járvány kezdete óta arra kéri az utasokat, hogy lehetőleg kísérő nélkül lépjenek be a repülőtérre, minimalizálva ezzel az egyidejűleg a létesítményben tartózkodók számát, és biztosítva az egymástól számított megfelelő távolság megtartását. Kísérők belépése már most is csak indokolt esetben lehetséges, amennyiben az utas speciális segítséget igényel (például kiskorú vagy mozgásában korlátozott)” – írták.

A várható forgalommal kapcsolatban azt közölték, a Budapest Airport a nyári menetrendi időszaktól kezdődően számít utasszám-növekedésre, a járvány előtti mértékű utasforgalom azonban várhatóan leghamarabb csak 2023-ra épül vissza. „A Budapest Airport mindent megtesz, hogy mielőbb visszatérjen a 2019-es forgalom volumene, de ez elsősorban az országok által bevezetett utazási szabályok, a védőoltások és tesztelések elérhetőségén és hatékonyságán, illetve az átoltottság mértékén múlik majd. A fokozatosan fellendülő forgalmat a repülőtér üzemeltetője biztonságos, megújult környezettel és még magasabb szolgáltatási színvonallal várja” – áll a Budapest Airport válaszában.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink