Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Akár májusig is szükség lehet a korlátozásokra

Létrehozva:

Képünk illusztráció: Március 15-én a Mi Hazánk Mozgalom Elég a lezárásokból címmel szervezett tüntetést. | Fotó: Dimény András

Bezzegh Attila szakorvos volt Fiala János vendége a KeljfelJancsiban.

Az oltás utáni napokban még nagy a veszélye a fertőződésnek, olyan módszer viszont még nincs, amellyel egyértelműen meg tudnánk mondani, mikor élesedik a védelem. Gyerekbetegséggé szelídülhet a most még dübörgő világjárvány, és olyan fertőzés lehet majd mint a kanyaró – mondta  Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvos a 168.hu felületén futó KeljfelJancsi című műsorban. 

Szerinte megfigyelhető, hogy csökken az emberek türelme, emiatt pedig kevésbé fegyelmezetten tartják be a szabályokat. Úgy vélte, ennek az is lehet az oka, hogy csak „falakon át jut el az információ” az emberekhez, így nem tudják, mi történik pontosan az egészségügyben. “Senki sem tudja a megoldást a mostani helyzetre, a szakemberek is folyamatosan változtatják a véleményüket. Ami biztos beválik, az az, hogy csökkentjük a kontaktusok számát” – fogalmazott Bezzegh, aki szerint korlátozásokra akár májusig is szükség lehet.

A szakorvos jelentkezett önkéntesnek egy egészségügyi intézménybe, ezt pedig az internetes lehetőség helyett személyesen tette meg. (Korábban Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos és Gémesi György Gödöllő polgármestere is így próbálkozott, ám ők nem jártak sikerrel.) 

A tesztek hatékonyságával kapcsolatban elmondta, hogy a kezdetekhez képest sokat fejlődött a diagnosztika. Azt is meg lehet állapítani, hogy az öt vakcina közül melyik hogyan alakít ki ellenanyagot a szervezetben. 

Arra a felvetésre, hogy egyes vélemények szerint a vakcina beadása utáni fertőződést is mutatnia kellene a statisztikáknak, Bezzegh Attila azt mondta: több mint 20 olyan esetre emlékszik, amikor valaki az oltás után kapta el a fertőzést. “Az első napokban általában még nem alakul ki a védettség. Olyan módszer viszont még nincs, amellyel egyértelműen meg tudnánk mondani, mikor élesedik a védelem” – mondta. Hozzátette: a házi tesztek arra szolgálnak, hogy a betegségen átesettek meggyőződjenek negativitásukról, valamint hogy az oltás után ellenőrizzük, kialakult-e a védettség. 

168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink