Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A medvéket nem lehet becsapni

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Lehet, hogy időnként még havazik, de a mackók csalhatatlan szimatukkal kiszagolják, hol bújt már ki a földből az első tavaszi medvehagyma.

Ez a zsenge, a fokhagyma illatát idéző zöld levélke az abszolút első a tavaszi primőráradatból. 

A városi ember ugyanazért építette be az étrendjébe a medvehagymát, amiért a mackók is: ez az első természetes vitaminbomba. Amihez ők ösztönösen vonzódnak, azt mi már tudományosan is igazoltuk. Az erdőjárók ilyenkor tavasszal szedik a leveleit, a növény virágzása előtt, és frissen használják fel, mert szárítva már csökken a gyógyhatása. Amiből pedig kár lenne bármit is veszni hagyni. Mert magas a C-vitamin- és a vastartalma, természetes vérnyomáscsökkentő, jól hat az érrendszerre, élénkít, csökkenti a vércukorszintet, és a szívünket is védi. Frissen csak néhány hétig, szerencsés esetben április végéig kapható.

A piacokon tudjuk megvásárolni, és lezárt műanyag zacskóban néhány napig eltartható a hűtőszekrényben, de praktikusabb mindig frisset venni és azonnal felhasználni. Leveleit alaposan megmosva és összeaprítva egészséges alkotóeleme lehet a zöldsalátáknak. Belekeverhetjük bármilyen sós krémbe, vagy fűszerként használva olyan főtt ételbe, amihez snidlinget, hagymát szoktunk adni. Jól illik a krumplis fogásokhoz, a párolt és sült húsokhoz. Készülhet belőle krémleves, pogácsa, reggelire tojásos omlett, pikáns ízű pirítós kenyér.

Ha nagyobb tételben vásároljuk meg, akkor egy konyhai aprítógép segítségével pestót készíthetünk belőle, ami hetekig eláll a hűtőben: olívaolajat adunk hozzá, sót, valamilyen magot (pirított fenyőmagot, kesudiót vagy diót), a legvégén pedig kemény reszelt sajtból (jellemzően parmezánból) 2-3 dekát. Egy üvegbe töltjük, és annyi olajat öntünk rá, hogy ellepje. Ebben a formájában a medvehagyma sokáig megőrzi értékeit, és bármikor készülhet belőle friss rizses- vagy tésztaétel.

Az erdőkben és a gyűjtők körében nagy tisztelete van a medvehagymának. Orfűn megalapították a Medvehagyma Ház és Ökoturisztikai Látogatóközpontot, és tavaszonként fesztivált rendeznek, hódolva ennek az értékes növénynek.

Az emberek és a mackók medvehagyma-imádata a legendák világáig terjed. A növény állítólag remekül távol tartja a vámpírokat – akik láttak már ilyet, azt mesélik, hogy a vámpírok hátán feláll a szőr, és világgá futnak a medvehagymától.

Szikora Katalin

Legnépszerűbb cikkeink