Kiemelt hírek

Závecz Research: Jakab a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Published

on

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

30 százalékon a Jobbik elnöke, őt Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter követi a népszerűségi sorrendben.  

A Závecz Research reprezentatív, 1000 fő személyes megkeresésével készült, eddig nem nyilvános márciusi kutatásával kapcsolatban ma reggel a Telex közölt részleteket. E szerint  az előválasztáson részt venni szándékozó ellenzéki szavazók 30 százaléka a Jobbik elnökét látná szívesen közös miniszterelnök-jelöltként. Nem sokkal, mindössze 2 százalékkal marad el Jakab mögött Dobrev Klára: az indulását hivatalosan még be sem jelentő DK-s politikust a megkérdezettek 28 százaléka választaná közös jelöltnek. 

A miniszterelnök-jelöltséget egyelőre lebegtető budapesti főpolgármestert, Karácsony Gergelyt és Fekete-Győr Andrást, a Momentum elnökét a felmérés szerint ugyanannyian támogatnák: a két politikus 16-16 százalékon áll. A versenybe a Mindenki Magyarországa Mozgalom színeiben beszállni szándékozó Márki-Zay Pétert az előválasztáson részvételt ígérők 5 százaléka támogatná. 

Jakab Péter 30 százaléka egyébként főleg annak fényében tűnik meglepőnek, hogy a korábbi kutatások Karácsony Gergely előnyét mutatták úgy az ellenzéki szavazók körében, mint a teljes népességen belül. 

Hivatalosan egyelőre csak három politikus, Jakab Péter, Fekete Győr András és Márki Zay Péter jelentette be, hogy megméretné magát az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltségéért folytatott küzdelemben – háttérinformációk azonban azt engedik valószínűsíteni, hogy Karácsony Gergely és Dobrev Klára is elindul a versenyben, ezért kerülhettek be ők is a kutatásba.    

Némileg más képet mutat a jelölt-jelöltek versenye a Závecz Research szerint, ha nem az előválasztási részvételüket biztosra ígérők, hanem az összes lehetséges előválasztási szavazó válaszait vesszük alapul, a most még bizonytalanok válaszait vesszük alapul. 

Jakab Péter így is az élen van 19 százalékkal, a második helyen Karácsony Gergely és Dobrev Klára osztozik 15-15 százalékkal, Fekete-Győr Andrást a válaszadók 9 százaléka látná szívesen az ellenzék miniszterelnök-jelöltjeként, míg Márki-Zay Péter esetében ez az arány 4 százalék. 

A Závecz Research reprezentatív, 1000 fő személyes megkeresésével készült kutatásának adatait március 1. és 11. között vették fel.

PH

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version