Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A korlátozások alatt is jó célokat támogat a Trattoria Toscana

Létrehozva:

Fotó: Dimény András

Budapest egyik első, máig autentikus olasz étterme a nehéz helyzetben is folytatja a jótékonykodást.

Miközben a jelenlegi válsághelyzetben leginkább érintett vendéglátóipari ágazat szereplői csak fogcsikorgatva tudják fenntartani vállalkozásukat és alkalmazottaik munkaviszonyát, egyre fogy azon vállalkozók száma, akik még megengedhetik maguknak, hogy nehéz sorsú embertársaikra is gondoljanak.

A Belgrád rakparti Trattoria Toscana tulajdonosai is próbálnak alkalmazkodni a viszontagságos időkhöz: elindultak a kiszállítással, bevezettek egy toszkán street food menüt, fitnesz és laktózmentes pizzákat tettek az étlapra a speciális diétával rendelkező vendégek kedvéért, és kedvezményes áron számolnak azoknak, akik az ételfelvételi ponton veszik át rendeléseiket. Ám egyvalamin nem változtatnak; azon a bevett szokásukon, hogy mások gondját is észreveszik.

 

Pizza túlórában

Budapest egyik első, máig autentikus olasz étterme nemcsak húsz éve változatlan minőségének köszönheti fennmaradását, hanem annak a családias hozzáállásnak is, amellyel tulajdonosai a kollégáikra, a vendégeikre és a környezetükre figyelnek. A küzdelmes 2020-as évben is több nonprofit szervezetet támogattak, mert tudják, hogy ilyenkor az adományokból gazdálkodó szervezeteknek a legnehezebb. 

„Ez a város és a lakói sokat adtak nekünk az első húsz évünkben. Bizalmat, szeretetet, barátságot. Ennek gyümölcsét mindig is szerettük megosztani. Válság ide vagy oda, ez lesz az utolsó, amin változtatunk” – mondta Baji Ferenc, a Trattoria Toscana magyar tulajdonosa. – „Amikor szóltunk olasz séfjeinknek, hogy valamelyik nap kéne száz egyforma pizzát sütni árva gyerekeknek, ők nem felmondtak, hanem megkérdezték, mennyivel előbb jöjjenek be dolgozni.” 

 

Gyereknapi mosoly

„Éppen a gyereknapot ünnepeltük májusban, amikor megjelent egy autó, és elővettek belőle 101 mosolygós pizzát. Mivel pizza sosem szerepel a mindennapi étkeztetés menüjében, felejthetetlen élményt nyújtott a gyerekeknek ez a különleges ebéd” – emlékszik vissza Sándor Eszter, a fóti Károlyi István Gyermekközpont titkárságvezetője. – „Szoktunk felajánlásokból különböző finomságokat kapni, például gyümölcsöt és csokoládét, de ilyet nem tudunk adni nekik. További nagy segítséget jelent a Toscana százezer forintos pénzadománya, ami év végén érkezett meg a Fóti Gyermekközpont Növendékeiért Alapítvány számlájára, és garanciát jelent arra, hogy amikor a karácsonyi gyümölcsfelajánlások elfogynak, akkor is legyen miből hozzájárulnunk a gyermekek még egészségesebb étkezéséhez.”

 

KórházSuli 

Évente 1500-2000 közé becsülik azoknak a 6-18 éves gyereknek a számát, akik tartós betegség miatt nem tudnak iskolába járni. Ők egyéni tanrendre kényszerülnek, így az osztállyal csak a tanévzáró vizsgák kapcsán találkoznak. Ez nagy lelki teher, ráadásul azt is meg kell oldani, hogy a gyógyulás után problémamentesen tudjanak visszatérni a közösségbe. Az érintett szülőknek jogosak a félelmei, hogy gyermekeik nemcsak a jövőjüket, de képességeiket és készségeiket is elveszthetik az elzártság miatt. A KórházSuli programban tevékenykedő kórházpedagógusok és önkéntesek mindent megtesznek azért, hogy a beteg gyerekek tantárgyi segítséget kapjanak, és kortársközösségek szervezésével társaságot tudjanak biztosítani nekik. 

„Ezzel párhuzamosan azon is munkálkodunk, hogy a másik oldalt, az iskolába járó közösséget is befogadóvá tegyük” – mondja Tóthné Almássy Mónika, KórházSuli vezetője. – „Ehhez folyamatosan toborozzuk a gimnazista és egyetemista önkénteseket, akiket, mivel nincs ilyen szakirányú képzés a közoktatásban, mi képzünk ki. A Trattoria Toscana által felajánlott 101 mosolygós pizzát ezeken a tanfolyamokon adjuk oda önkénteseinknek, így visszaadhatunk valamit ennek az önzetlen közösségnek.” 

A Trattoria Toscana további százezer forintot juttatott el KórházSuli program számára, ezzel bizonyítva, hogy nem csupán a nagyvállalatok, de a kis- és középvállalkozások is segíthetik a gyógyuló diákok visszatérését a betegség előtti élethez.

(x)

Legnépszerűbb cikkeink