Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

PDSZ: A tanárok 84 százaléka oltatna

Létrehozva:

Fotó: Dimény András

A szakszervezet felmérte az oktatási intézmények munkavállalóinak oltási hajlandóságát 1674 válaszadó részvételével.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára korábban azt mondta, hogy a pedagógusok csupán 26 százaléka oltatná be magát. A PDSZ azért látta szükségét a felmérésnek, mert szerintük magasabb az oltási hajlandóság az oktatásban dolgozók között. A szervezet álláspontja szerint a felmérésük eredménye meg is cáfolta Maruzsa állítását: bár a pedagógusok csak kis százaléka töltötte ki a kérdőívet, de erre öt nap állt rendelkezésre, az eredményből pedig egyértelmű, hogy a tanárok nyitottak az oltásra – írták.

A PDSZ két felmérésben kérdezte meg az oktatási intézmények munkavállalóit. Az egyik kérdőív nyitott volt valamennyi oktatási dolgozó számára, a másik kérdőív zárt volt, ebben a PDSZ-tagok véleményét gyűjtötték össze.

A két felmérést az általános iskolában dolgozók közül töltötték ki a legtöbben, ezt a gimnáziumokban, majd a szakképző intézményekben, illetve az óvodákban dolgozók követték.

Az eredményből az is kiderült, hogy az oltást beadatni szándékozó válaszadók bő kétharmada nem bízik az Európai Gyógyszerügynökség által jóvá nem hagyott vakcinákban, tehát a válaszadók nagy része – a nyílt kérdőív megválaszolóinak 63 százaléka (812 fő), a zárt kérdőív megválaszolóinak 53.3 százaléka (211 fő) – a Pfizer, a Moderna vagy az AstraZeneca vakcinájával oltatná be magát.

A PDSZ a Magyarországon jelenleg beadható (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik V és SinoPharm) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által – honlapjuk szerint – elbírálás alatt álló vakcinákba (Janssen, CureVac, Novavax) vetett bizalmat vizsgálta. A felmérés szerint a SinoPharm megítélése a legalacsonyabb, amit az engedélyeztetésre váró oltóanyagok követnek. Tehát az orosz Szputnyik V vakcinában inkább megbíznak a válaszadók.

A PDSZ szerint a SinoPharm és a Szputnyik V vakcinákkal való oltás elutasításának fő oka, hogy az oktatási dolgozók tartanak az oltás nyomán később kialakuló egészségártalmaktól, illetve nem bíznak abban, hogy a kormány igazat mond az oltásokról. A szervezet közleményében egyébként azt is megjegyezte: úgy látják, az EMA előtt elbírálás alatt lévő vakcinák megítélése is kimondottan rossz.

A válaszadók túlnyomó része, 93 százaléka szerint az oktatási intézmények munkavállalóinak a prioritási listán lenne a helyük, de nem támogatják az oltás kötelezővé tételét az oktatási intézmények dolgozói között.

168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink