Kiemelt hírek

„Békák durrognak és elégett rakéták üszkös darabjai hullnak a lábam elé”

Published

on

Forrás: Arcanum

A 100 évvel ezelőtti Pesti Hírlap legérdekesebb írásaiból válogattunk.

180 évvel ezelőtt indult az első Pesti Hírlap, a jelenlegi újság pedig túl van első születésnapján. Ez jó apropó arra, hogy visszatekintsünk, és felidézzük lapunk múltját. Most száz évvel ezelőttről, február utolsó hetéből szöveghíven hoztuk el olvasóinknak a korabeli Pesti Hírlap olaszországi tudósítójának cikkét a milanói karneválról, valamint egy szatirikus költeményt a pénzhamisításról. Az eredeti lapszámokból válogatott cikkeket az Arcanum adatbázisának köszönhetjük.

 

Karnevál

 – A Pesti Hírlap olaszországi tudósítójától. –

Milano, február.

Egy hollandi utazó,Van Puyster, midőn 1616-ban egy Eruópa körüli utazásáról visszatért a csendes és békés Hágába, útleírásában egy megfigyelését közli olvasóival és pedig szó szerint: „A tél végére járván, a déli népek, u. m. olaszok és spanyolok egy tömegőrület áldozatai lesznek, maskarákat öltenek; dorbézolással és tánccal töltve az éjszakákat.”

Karnevál… A virágos kocsikorzók, a pompás bálok, az ezer tarka-barka maszk…

Korántsem az egykori finom és előkelő, nagystílű karnevál ez a mostani. Vörös árnyék lappang a maszkok között és az előkelőség csendesen, kissé félve búvik meg a lakások belső termeiben. Karnevál végleg kivonult az utcára. Ma már mindenütt a világon böjtidő van, csak Milano az egyetlen város, ahol még tovább folyik a mulatozás. Szent Ambrózius ravasz védencei értették a módját, hogy egy külön engedélyt kapjanak egy scicentobeli pápától, a karneválnak három nappal való meghosszabbítására.

A „veglion prodigo” Milano különlegessége és Itália minden részéből ide csődül ezekre a napokra a mulatni vágyó fiatalság.

A „sabbato grasso”, a „kövér szombat” az utolsó nap. Hét órakor már bezárják az üzleteket. Feltűnnek az utcákon az első maszkok. Ma mindenütt mulatnak. A színházakban álarcos bálok, a mulatóhelyeken vad muri. A Dóm-térbe torkoló főutcák feltartóztathatatlanul öntik magukból az emberrajokat. Lányok, fiúk, öregek, gyerekek… Dűl, dűl a sok ember, mind mulatni vágyik, egy éjszakát gond nélkül tölteni és inni a részegítő, pezsgő „Barberát.”

Én egészen egyedül vagyok. Csendesen meghúzódom a Galeria egy kávéházi asztalánál és nézem a nyüzsgő, hullámzó tömeget. Elröppennek az első szerpentinek és porfelhőként száll szerteszét az apró „coriandoli”, a kis színes papírdarabkák tömege. Valamikor agyaggolyócskákkal dobálóztak, de ez a szokás. Istennek hála, már megszűnt. A Galeria szokásos esti képe megváltozik. A tömeg mind tarkább és tömöttebb lesz. Egy Wilsonnak maszkírozott embert valaki pofonüt — kisebb kavarodás. Számtalan néger, feltűnően sok nőnek maszkírozott férfi. A fehér selyemszoknya alól kikandikál egy sárga bakancs. Egy nagybajuszú ember dekoltált fekete gyöngyruhában van, a párja III. Napoleon maszkját hordja. Repül a papír és nőttön-nő a zaj. A Dóm-téren száz és egynéhány utcai árus üti fel tanyáját. Konfettit, kereplőket, fütyülőket, trombitákat, léggömböcskéket, pattogó békákat, tűzijátékot árulnak. Valahol elpattan egy petárda. Két carabinieri igyekszik áttörni a tömegen. Nevetve visszaszorítják őket. Valaki egy cheque-könyv lapjait osztogatja. Valóságos bál — az utcán. Éjfél felé a zsivaj fülsiketítővé fajul. A kereplők, autókürtök, szirénák minden fajtája működik. Valaki léggömböket enged fel a Galeriában — pillanat alatt mindenki fölfelé bámul. Kitűnő alkalom a zsebtolvajok számára.

Az árusok nagy hangon kínálják a konfettit, „Vabbia delle donne”: a nők boszúsága, — ordítják, éneklik tele torokkal. Az „ütközet” mindig élénkebb lesz. Egyesek a földről szedik föl a „muníciót”, hogy aztán a legnagyobb nyugalommal vágják valakinek az arcába. Bevonul Nero császár kíséretével és rögtön utána egy Lenin-karrikatúra. Óriási derültség közepette fognak kezet és folytatják együtt a sétát. Félegyre jár, a város előkelő szállóiban most tálalják a soupert. Besomfordálok a Continentálba. Ragyogó kép, estélyi ruhában vagy dominóban a hölgyek, frakkban az urak. De ez nem más, mint mindenütt. Csábítóan hívogat az utcáról a mandolinok hangja és otthagyom ezt az „európai” hadimilliomos társaságot. Az utcákat éneklő csoportok járják be. Van azonban valami vad, valami háborús mindenben. A tréfák kíméletlenek és a mulatság szinte nekikeseredetten folyik. Három óra felé már nem igen látni józan embert, ölelkeznek az utcák sarkán és nem respektálnak senkit. A „Regia Guardia” katonái csendesen húzódnak meg malaclopó köpenyeikben, amelyek alatt szótlanul, de tettre készen várnak a sunyi kis karabélyok. Békák durrognak és elégett rakéták üszkös darabjai hullnak a lábam elé.

Túljózan vagyok ahhoz, hogy soká itt maradjak. Elindulok hazafelé, jó lenne aludni. Szobám a Via Torino egy házának negyedik emeletén van. Fölkecmergek, de a jószándék hiábavaló. Az utca mind hangosabb lesz és csak reggel négy tájban nyugszanak meg kissé a kedélyek. Nyolc óra felé kisebb-nagyobb csoportokban vándorol haza a nép. Ijesztően beesett, sárga, sápadt arcok… A színes ruharongyok reflexétől a vasárnapi reggel fehér fényében még hullaszerűbbnek tetszik valamennyi.

Egy utcasarkon részeg katona fekszik a földön… A gyalogjárót és kocsiutat egyaránt vastagon fedi a papírszemét és a villanydrótokról, mintha a Karnevál kitépett hajszálai lennének, lógnak a színes papírszerpentinek. Fáradt konflis baktat az utcán keresztül, vasredőnyök kellemetlen dübörgése hangzik — most zárnak egy pár kocsmát.

Kezdődik a böjt…

G.G.
1921. február 25., péntek

 

 

Egy virágzó iparág csődje

Miután tudom, hogy a pénzügyminiszter a pénzt
csökkenteni óhajtja jóval,
pénzbőséget akartam előállítani,
de egyéni akcióval.

Lelki világom olvasóim előtt
eddig sem volt titok,
most is bevallom: arra gondoltam, hogy
pénzhamisító műhelyt nyitok. 

Az ember, ha ilyen terve van,
egy újpesti villamosra felül
és a leghíresebb újpesti szakértőkkel
e kérdésről vitába merül.

De az újpesti szakértők
bebizonyították néhány percen belül,
hogy manapság egy kétkoronás hamisítása
legalább húsz koronába kerül.

Szenes ember
1921. február 24., csütörtök

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version