Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Hatályba lépett a hadászati támadófegyverek csökkentéséről kötött Új START-megállapodás meghosszabbítása

Létrehozva:

A megállapodás 2026. február 5-ig marad érvényben.

Az orosz külügyminisztérium kommünikéje szerint az orosz diplomáciai tárca és a moszkvai amerikai nagykövetség között szerdán megtörtént a jegyzékváltás a hosszabbításról elért megállapodás életbe lépéséhez szükséges belső eljárások lezárásáról.

Az Új START-szerződés, változtatások nélkül, 2026. február 5-ig marad érvényben.

Moszkva és Washington között január 26-án zajlott le diplomáciai jegyzékváltás a szerződés meghosszabbításáról elért megállapodásról. Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök telefonbeszélgetése során megelégedésének adott hangot ezzel kapcsolatban.

Az orosz parlament két házában megtörtént ratifikálás után Putyin január 29-én írta alá a szerződés meghosszabbításáról rendelkező orosz jogszabályt.

Az Új START-szerződés, amelyet 2010-ben az akkori orosz és amerikai elnök, Dmitrij Medvegyev és Barack Obama írt alá, 2011-ben lépett hatályba.

A megállapodás a rendszeresített robbanófejek számát 1550-ben, a hordozóeszközökét pedig – beleértve a hadrendbe nem állított eszközöket is – 800-ban maximalizálta.

Ezek közül mindkét fél 700-at állíthat rendszerbe.

Oroszország többször tett javaslatot az egyezmény meghosszabbítására. Erre az Egyesült Államok sokáig nem reagált, és felvetette Kína bevonását a tárgyalásokba. Marshall Billingslea, az előző amerikai kormányzat fegyverzetellenőrzéssel és a témában folytatott tárgyalásokkal foglalkozó különmegbízottja október végén kijelentette: elvi megállapodás született az Új START meghosszabbításáról. Akkor ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter cáfolta. Később Putyin tett ismét javaslatot az egyezmény feltétel nélküli egyéves érvényben tartására, a feltételek újratárgyalása mellett, de azt az amerikai fél utasította el.

Joe Biden nemrég beiktatott demokrata párti elnök már jelöltként, a választási kampány során kinyilvánította készségét a szerződés meghosszabbítására. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink