Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Gondok vannak Magyarországon Obama szerint

Létrehozva:

A volt amerikai elnök szerint a Republikánus Párt szélsőjobboldali, de a Biden-kormány folytatja majd az Obama-adminisztráció vonalát.

Az elmúlt évek, elmúlt hónapok eseményei megtanították nekünk azt, hogy még a leggazdagabb országok, a legfejlettebb demokráciák sem immunisak ezekre a gondokra. Ezt a fajta problémát látjuk Oroszországban, Törökországban, a Fülöp-szigeteken és Mianmarban. De úgy tűnik, hogy

ez probléma az Egyesült Államokban is, Spanyolországban, Magyarországon, Németországban

– hangsúlyozta Barack Obama a spanyol közszolgálati televíziónak (TVE) adott, szombat éjjel sugárzott interjúban.

A volt amerikai elnök az MTI összefoglalója szerint a képviselet, a választások, a törvénykezés vagy az információáramlás kérdését említette a gondok között.

Obama tagadhatatlannak nevezte a jobboldali populizmus fellendülését, amelynek okát abban látja, hogy az emberek nem érzik biztonságban magukat sem gazdasági, sem kulturális értelemben.

Beszélt az amerikai Republikánus Párt átalakulásáról, azon belül a mérsékelt erők visszaszorulásáról. „Tehát most van egy Demokrata Pártunk, amely baloldali vagy balközép párt, és a másik oldalon egy

Republikánus Párt, amely egy szélsőjobboldali párt”

– jelentette ki Obama, aki ezt azzal indokolta, hogy a Republikánus Párt tagadja a klímaváltozás létezését, vitatja a választási eredményeket és összeesküvés-elméletekbe kapaszkodik, amelyek közül

a „legőrültebbeket” Donald Trump terjesztette.

„A jó hír, ami szerintem várható Biden csapatától, hogy hisznek a jogállamban, a multilaterális intézményekben, az együttműködésben, a tudományban, a tettekben, az emberi jogokban” – fogalmazott.

Véleménye szerint az európaiak arra számíthatnak, hogy az új adminisztráció folytonosságot képvisel majd az Obama-kormány politikájával, és kiemelte a transzatlanti és NATO-kapcsolatok megerősítését.

Amikor az Egyesült Államok és Európa egységben van, hatalmas befolyással bír, amikor megosztott, az probléma – mondta.

Legnépszerűbb cikkeink