Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A Nemzetközi Büntetőbíróság befogadja Teherán Washington elleni keresetét a perzsa állammal szembeni szankciók feloldása kapcsán

Létrehozva:

Az iráni atomprogram létesítményei / Forrás: MTVA/MTI

Az iráni külügyminiszter szerint a döntés “újabb győzelem” országa számára.

A tagállamok közötti viták ügyében döntő Nemzetközi Büntetőbíróság (ICJ) szerdán úgy döntött, hogy a testület befogadhatja azt a keresetet, amelyet Irán nyújtott be az Egyesült Államok ellen, követelve az ellene újból bevezetett szankciók feloldását. Az iráni külügyminiszter győzelemként üdvözölte a bírósági döntést.

A 16 bíró többsége döntött úgy, hogy a hágai székhelyű  bíróságnak joghatálya van a vitában. Abdulkavi Ahmed Juszuf, az IJC szomáliai elnöke 

a befogadó döntéssel egyben elutasította az ügy érvénytelenítése érdekében tett amerikai kísérleteket.

„Újabb győzelem Irán számára” – írta szerdán a Twitter mikroblog portálon az iráni külügyminiszter.

„Irán mindig maradéktalanul tiszteletben tartotta a nemzetközi jogot. Eljött az idő, hogy az Egyesült Államok is eleget tegyen a nemzetközi kötelezettségeinek”- írta Mohammad Dzsavád Zaríf.

Teherán 2018-ban perelte be a hágai Nemzetközi Bíróságon az Egyesült Államokat, azt állítva, hogy Washington megsértette a két ország között 1955-ben megkötött barátsági szerződést.

Donald Trump akkori amerikai elnök – nagy zavart kiváltva európai szövetségesei körében – újból bevezette az Irán elleni szankciókat, miután bejelentette, hogy országa kilép a 2015-ben Bécsben az iráni atomprogramról megkötött szerződésből.

Az Egyesült Államok szerint a Nemzetközi Bíróság nem kompetens dönteni az ügyben, ezért  be kell szüntetnie az ügykezelést

Washington szerint szükségesek voltak a szankciók, mert Irán „súlyos veszélyt” jelent a nemzetközi biztonságra.

A 2015. évi atomalku kötelezte Iránt az atomprogramja korlátozására és nemzetközi megfigyelők fogadására, cserébe a nemzetközi szankciók feloldásáért. Miután Donald Trump kiléptette országát a szerződésből, Irán az 1955-ben, az Amerika-barát sah megdöntéséhez vezető 1979. évi iszlám forradalom előtt aláírt „barátsági szerződésre” hivatkozott.

Teherán szerint a 2015. évi szerződésből való kivonulás okozta az országban kialakuló „nehézségeket és szenvedést”, és „döntötte romba milliók életét.

Washington hivatalosan 2018-ban mondta fel a barátsági szerződést, miután a Nemzetközi Bíróság elrendelte, hogy könnyítsen a humanitárius jellegű termékeket sújtó büntetőintézkedéseken.

Legnépszerűbb cikkeink