Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

391 helyett több mint 5500 milliárd lett tavaly a költségvetés hiánya

Létrehozva:

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 892 milliárd forinttal költekezett túl.

Az eredeti tervekhez képest 1420 százalékkal magasabb lett a tavalyi év végére a központi költségvetés – vagyis az államháztartás önkormányzatok nélküli részének – hiánya, ami így várhatóan a GDP 9 százalékát teszi majd ki – számolt be róla a HVG.

A lap elemzése szerint a járvány miatt adóbevételektől esett el a kormány, azonban ezt alapvetően is alul szokták tervezni a költségvetésben, így százalékosan nem olyan súlyos a visszaesés e téren. A tervezett áfabevételek 94,4, szja-bevételek 97,5, vállalati adók 95,3 százaléka teljesült, a legnagyobb kiesés így az áfa-bevételekből van. Ezen a téren mintegy 300 milliárd forint volt a visszaesés, azonban ez is csupán töredéke az év végére kialakult 5549 milliárd forintos hiánynak.

A hiány a HVG számításai szerint nagyrészt a megugrott kiadásokból tevődik össze: az Emberi Erőforrások minisztériuma ezer milliárd forinttal, a külügyminisztérium 892 milliárd forinttal, az ITM 725 milliárd forinttal, a Miniszterelnökség 659 milliárd forinttal, a Belügyminisztérium 442 milliárd forinttal, a Pénzügyminisztérium 371 milliárd forinttal, a Honvédelmi minisztérium 238 milliárd forinttal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda 195 milliárd forinttal költekezett túl.

Legnépszerűbb cikkeink