Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

„Ez egy csodadolog”

Létrehozva:

A Bátor Táborban szerzett élmények hatására a gyerekek gyógyulásba vetett hite is erősödik / forrás: MTI/Kallos Bea

A Bátor Tábor Alapítvány programjaival évente 3000 daganatos és krónikus beteg gyereknek és családjaiknak nyújt segítséget. Legismertebb kezdeményezése a kezdetben a Római-parton, egy ideje pedig a hatvani úttörőtábor helyén minden évben megrendezett, ingyenes Bátor Tábor. 

A szervezet 2001 óta várja játékos kalandokkal a gyerekeket Magyarországról és a régió többi országából, például Csehországból, Lengyelországból és Szlovákiából. Működésük kizárólag magánszemélyek és vállalatok adományaiból, jótékonysági eseményekből befolyt összegekből biztosított. A Bátor Táborban átélt élmények hatására

a beteg gyerekek 70-80 százalékának nő az önbizalma és az önértékelése

javulnak a kapcsolatteremtő és társas készségeik, sőt, erősödik a gyógyulásba vetett hitük is.

Cseh Linda, az alapítvány kommunikációs vezetője a Pesti Hírlap megkeresésére elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt jelenleg kizárólag online programjaik vannak. „Szeretném kiemelni a GO! Online-t, amelyet kórházban lévő gyerekeknek szervezünk, illetve online iskolai programunkat, amelyre karanténban lévő vagy digitális oktatásban részesülő osztályoknak tartunk. Amint a járványhelyzet lehetővé teszi, szeretnénk újra személyes programokat is rendezni mind a táborhelyünkön, mind a kórházakban, és érzékenyítő programunkat is tervezzük elindítani az iskolákban. Bízunk benne, hogy erre minél hamarabb lehetőségünk nyílik”.

Tavaly áprilisban indították el online programjaikat, amelyeket nem csak a súlyosan beteg gyerekek és családjaik, hanem bárki számára elérhetővé tettek, hogy ezzel is próbálják enyhíteni a bezártság okozta lelki nehézségeket. 

„2020-ban összesen 860 fő vett részt ingyenes online programjainkon, amiket önkénteseink közreműködésével tudtunk megvalósítani”

– számolt be az előző év eseményeiről Cseh Linda. Az egyik családi, játékos program után egy anyuka így nyilatkozott: „Nagyon jó érzés volt, hogy valakik a technika másik oldalán az én gyerekeimre figyelnek. A játék során egy kis közösség alakult ki. Ez olyan csodadolog, mint a tábor: az önkéntesek velünk beszélgetnek, velünk törődnek, együtt játszunk, feladatokat oldunk meg. És pont egy ilyen nehéz, rettegő helyzetben, nekem felnőttként is felszabadító volt. Jó, hogy van a Bátor Tábor, ahol erre is gondolnak”.

Az alapítvány elindította a Digitális Bátor Tábor weboldalt, ami egyfajta tudástárként működik. Itt egyebek mellett játékokat, módszertani leírásokat találnak, vagy akár az egészséges étkezéshez kaphatnak tippeket az érdeklődők.

Legnépszerűbb cikkeink