Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Felülvizsgálná a felsőoktatási képzési rendszert a rektori konferencia

Létrehozva:

Mocsai Lajos, a rektori konferencia társelnöke. MTI Fotó: Mohai Balázs

Mocsai Lajos egykori kézilabdaedző beszélt erről, aki jelenleg a Magyar Rektori Konferencia társelnöke is.

Magyar Rektori Konferencia (MRK) egyik legfontosabb feladata jelenleg a bolognai egyezmény revíziója – mondta a Magyar Hírlapnak adott, hétfőn megjelent interjúban Mocsai Lajos a Testnevelési Egyetem rektora, akit nyáron az MRK társelnökévé is megválasztottak. Az egykori kézilabdaedző eleve úgy lehetett a Testnevelési Egyetem rektora, hogy törvénymódosítással mondták ki: az olimpiai érem egyenértékű a doktori címmel, így ő az első olyan ember, aki tudományos fokozat nélkül lehet a rektori konferencia társelnöke.

Az MTI tudósítása szerint Mocsai hozzátette: ez a munka a teljes képzési spektrumot érinti. Szó van például a többciklusú képzés jogszabályi követelményeinek teljesíthetőségéről, a felsőoktatási szakképzések helyzetéről, a szakképzés áttagolásának hatásairól, a felnőttképzés fejlesztésének lehetőségeiről vagy a különböző képzési szintek közötti átjárhatóságról.

Mocsai Lajos a konferencia további feladatának nevezte a képzési és kimeneteli követelmények felülvizsgálatát. Kijelentette: „Nagyon fontos a tanulmányi eredményesség javítása, a tartós életpálya-sikeresség megalapozása, az indirekt módon a munkaerőpiacról levezetett igények feltárása és az azokhoz való alkalmazkodás”. Mint mondta, javítani kell a tanulók támogatását, segíteni a tájékozódásukat, tanulási élményt és motivációs bázist adni, továbbá biztosítani a szakok közötti átjárhatóságot.

A Magyar Rektori Konferencia foglalkozott az új felsőoktatási modell tapasztalataival is – mondta el az egykori kézilabdaedző. Ez nyolc, korábban állami fenntartású felsőoktatási intézményt jelent, amelyek alapítványi fenntartású intézménnyé alakultak át. Mint fogalmazott, alapvető célkitűzésük a törvényesség és a szabálykövető magatartás mellett az egyetemek tudásának, képzési színvonalának, autonómiájának fenntartásával folyó módszerek vizsgálata volt.

Mocsai Lajos beszámolt arról is, hogy a rektori konferencia javaslatot tett a felsőoktatásban dolgozó oktatók bérrendezésére. Leszögezte: „folyamatos tárgyalás zajlik, de jelenleg, ilyen háborús körülmények között, amit a világjárvány okoz, kicsit türelmesnek kell lennünk, azonban a kérdést folyamatosan napirenden tartja az MRK”.

Legnépszerűbb cikkeink