Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az EU szerint Washingtonnak fel kell hagynia a halálbüntetések végrehajtásával

Létrehozva:

Az Európai Unió arra szólítja fel az amerikai vezetést, hogy változtassa meg a kivégzések végrehajtásáról szövetségi szinten hozott döntéseit – közölte az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) szerdán.

A szolgálat arra reagált, hogy az Egyesült Államokban szerdán kivégezték Lisa Montgomeryt, a szövetségi siralomházban lévő egyetlen nőt, miután az ország legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte Indiana állam bíróságának a kivégzés elhalasztásáról kedden hozott döntését.

Az uniós szolgálat szóvivője kijelentette: az Európai Unió mélységesen sajnálja, hogy hatvannyolc év elteltével szövetségi szintű halálos ítélet alapján végeztek ki egy nőt az Egyesült Államokban. Az EU határozottan és egyértelműen kiáll a bűncselekmények áldozatai és családtagjai mellett, és szigorú büntetőeljárást kezdeményez a bűnözők ellen, a halálbüntetést azonban összeegyeztethetetlennek tartja az emberi méltósággal és az élethez való joggal. A kivégzés embertelen és megalázó bánásmódot jelent, és nincs bizonyítottan visszatartó hatása. Végrehajtása ellentmond a halálbüntetés globális eltörlését célzó törekvéseknek – húzták alá.

Az Európai Unió határozottan ellenzi a halálbüntetést, és mindent megtesz annak eltörlése érdekében, ugyanis a hibásan hozott bírósági döntések így visszafordíthatatlanok – jelentették ki.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink