Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Budapesten ötször annyian bliccelnek, mint Bécsben

Létrehozva:

Az osztrák fővárosban naponta körülbelül száz ellenőr van szolgálatban a különböző járműveken.

Bécsben nem éri meg bliccelni, ha valakinek nincs érvényes jegye vagy bérlete, 105 eurót (37 900 forintot) kell fizetnie – írja a hvg.hu. Ha az illető ezt a helyszínen nem teszi meg, az összeg 115 euróra (41 500 forint) emelkedik. Ha pedig valaki 14 napon túl egyenlíti ki a tartozását, már 145 eurója (52 300 forint) bánja. Egy éves bérlet ára Bécsben 365 euró.

Budapesten sokkal nagyobb arányban fordulnak elő bliccelők, tavaly nyáron ezt az arányt Szalay Áron, a Közlekedő tömeg elnöke nyolc-tíz százalékra becsülte. Az éves bérlet a magyar fővárosban 103 ezer forint (285 euró), a büntetések is jóval kevesebb összegről szólnak: 8000 (helyszínen vagy 2 napon belül), 16 000 (30 napon belül), 32 500 forint (30 napon túl). Szalay úgy véli, épp a nem elég magas bírság az oka, hogy a jegy nélkül utazókat nem rettenti el a blicceléstől.

A Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien ügyvezető igazgatója, Alexandra Reinagl azt mondja: „A közösségi közlekedés az igazságosság elvén alapszik, amit minden erőnkkel igyekszünk megvédeni. Ha valakit bliccelésen érünk, a legdrágább jegyünket kapja.”

Az osztrák fővárosban naponta körülbelül száz ellenőr van szolgálatban a különböző járműveken, a Közlekedési Vállalat honlapján pedig még arról is tájékozódhatnak az utasok, hogy a következő napokban melyik járatokon találkozhatnak velük. A járványhelyzet miatt megváltoztak az utazási szokások, és az ellenőröknek is alkalmazkodniuk kellett az új helyzethez. Ügyelnek arra, hogy az ellenőrzés során betartsák a biztonságos távolságot és az eddigiektől eltérően nem csoportosan, a megállókban ellenőrzik az utazókat, hanem egyenként a járműveken. 2020-ban összesen 3,1 millió utas jegyét ellenőrizték Bécsben, 2019-ben ez a szám még 4,9 millió volt.

Az osztrák főváros utasai az egyik legbecsületesebbek Európában, ami a Wiener Linien szerint az áraknak és az ezért cserébe kapott minőségnek köszönhető. 2020-ban a bécsiek csupán két százalékának nem volt érvényes jegye vagy bérlete. Berlinben ez az arány három százalék, Hamburgban és Frankfurtban öt. Párizsban és Budapesten az utasok mintegy tíz százaléka bliccel.

 

Legnépszerűbb cikkeink