Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A Pécsi Tudományegyetem is alapítványi fenntartásba kerülhet

Létrehozva:

Az egyetem vezetői tárgyaltak is erről egy államtitkárral.

Elképzelhető, hogy a Pécsi Tudományegyetem (PTE) is beáll a sorba és átáll az alapítványi fenntartású modellre – írja a 444.hu egy, a PTE vezetése által az egyetemi polgároknak küldött, pénteki levére hivatkozva.

A lap szerint a levélben Miseta Attila rektor és Decsi István kancellár azt írta, hogy „a mai napon a Pécsi Tudományegyetem vezetése és a dékáni kar, tájékozódó megbeszélést folytatott Dr. Bódis József államtitkár úrral a Pécsi Tudományegyetem a modellváltási folyamatba történő esetleges bekapcsolódásáról.”

Az egyetem vezetése, valamint a dékáni kar közösen fognak döntést hozni a tárgyalási folyamat megkezdéséről és annak módjáról.”

A rektor és a kancellár azt írja, erről tájékoztatni fogják az a fenntartói jogokat gyakorló Innovációs és Technológiai Minisztériumot és az egyetem polgárait, a döntésig viszont a PTE vezetése nem nyilatkozik az ügyről – írja a lap.

A 444.hu cikke emlékeztet: a héten derült ki, hogy augusztus elsejétől alapítványi fenntartásba kerülhet a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem is. Eddig már 9 egyetem vált alapítványi fenntartású, de továbbra is állami finanszírozású „magánegyetemmé”. Hogy mi lehet a kormány motivációja a felsőoktatási rendszer ilyen átalakításával, arról itt írtunk részletesebben.

(444.hu)

Legnépszerűbb cikkeink