Connect with us
Nemzeti konzultáció

Magyarország

A Debreceni Egyetem támogatja a modellváltást, a Pécsi Tudományegyetem később dönt

Létrehozva:

A Debreceni Egyetem kezdeményezi, hogy állami alapítású vagyonkezelő alapítvány által fenntartott egyetemmé alakuljon át.

Erről rendkívüli ülésén, 65 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül döntött az egyetem szenátusa csütörtökön.

A napirenden szereplő személyi kérdések miatt zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson elfogadott határozat szerint a Debreceni Egyetem kezdeményezi a fenntartónál az áttérést az új szervezeti formára, az egyetem valamennyi eddigi tevékenységének folytatásával, beleértve a betegellátást is – tájékoztatta az egyetemi sajtóiroda az MTI-t.

A szenátusi határozat megerősíti, hogy “a Debreceni Egyetem a hagyományos tudományegyetemi diszciplínák mellett továbbra is kiemelten kezeli az egészségipar, multidiszciplináris agrár- és élelmiszertudományok, műszaki tudományok, tanárképzés fókuszterületeket”.

A debrecenivel ellentétben a Pécsi Tudományegyetem modellváltásáról csak január végén döntenek majd. Az egyetem rektora, Miseta Attila a napirend előtti felszólalásában azt mondta, hogy a csütörtöki ülésen nem tárgyalják napirendi pontként a felsőoktatási modellváltással kapcsolatos előterjesztést. 

„Akkora a bizonytalanság, hogy bölcsen tesszük, ha inkább várunk, amíg a helyzet letisztul”

– mondta Miseta, majd hozzátette, hogy negyedórán belül két ellentétes információt is kapott „látszólag autentikus helyekről” – írta a pécsma

A rektor hozzátette, hogy délelőtt egyeztetett arról az egyetem dékánjaival, hogy a szenátusi ülésen nem fognak szavazni, ellenben folytatják az egyeztetéseket. Várhatóan január 28-án vagy 29-én születhet döntés az egyetem jövőjéről.

Legnépszerűbb cikkeink