Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Rekordszámú beteg került kórházba az USA-ban

Létrehozva:

Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

A világjárvány kitörése óta a legtöbb amerikai került kórházba Covid-19 betegséggel szerdán. Gyors ütemben nő a fertőzöttek és a halálesetek száma is, miközben az oltási kampány késlekedik.

Helyi idő szerint kedd este minden korábbinál többen, 130 834-en kerültek kórházba a Reuters brit hírügynökség közegészségügyi statisztikákon alapuló összesítése szerint, míg a 3684 napi új haláleset a második legmagasabb a járvány kezdete óta.

Szerdán a járvány kezdete óta regisztrált fertőzöttek száma meghaladta a 21 milliót, és egyre nagyobb nyomás nehezedik az állami és helyi vezetőkre a két engedélyezett vakcina, a Pfizer/BioNTech és a Moderna által gyártott védőoldás forgalmazásának felgyorsítás érdekében.

Szövetségi terv híján az oltási helyzet változatos képet mutat a különböző államokban. Egyes államok pótlólagos segítséget vettek igénybe az oltási kampány felgyorsítására. Észak-Karolina állam kormányzója, Roy Cooper kedden az állami nemzeti gárdáját mozgósította, hogy támogassák a helyi szállítókat, hogy minél előbb szétoszthassák a vakcinákat. Maryland államban szintén a helyi nemzeti gárda alkotta sürgősségi segélycsapat nyújt segítséget a helyi egészségügyi vezetésnek.

Kedden újabb 3 millió adag érkezett a két vakcinából az Egyesült Államokba – közölte Christopher Miller védelmi miniszter, így 21 nap alatt összesen több mint 19 millió adagra nőtt a rendelkezésre álló védőoltás mennyisége. Mindkét oltást két adagban kell beadni, 3-4 hetes időintervallumban.

Az amerikai kormányzat a Moderna vakcinája adagjának a megfelezését fontolgatja, hogy több oltóanyag álljon a rendelkezésre. A Nemzeti Közegészségügyi Intézetek és a Moderna szerint viszont két hónapra van szükség annak tanulmányozására, hogy a fél adag hatékony lesz-e.

 

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink