Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Még a fideszesek negyede is bízik az EU jogállami mechanizmusában

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Az emberek kétharmada szerint politikai befolyás alatt áll a közmédia, a bíróságok nem függetlenek, az ügyészség pedig elfogult.

Magyarország inkább nem tekinthető jogállamnak – így vélekedik a megkérdezett magyarok 54 százaléka a Publicus Intézet decemberi reprezentatív közvélemény-kutatása szerint. A Népszava megrendelésére készült felmérés azt mutatta, hogy a magyaroknak nincs jó véleménye a hazai demokratikus intézményrendszerről sem: a kétharmad körüli többség szerint ugyanis politikai befolyás alatt áll a közmédia, nem függetlenek a bíróságok (beleértve az Alkotmánybíróságot), elfogult az ügyészség, ráadásul a közbeszerzéseket sem a legjobb ajánlattal nyerik.

Ebben a közhangulatban nem meglepő, hogy a magyarok sokat várnak az EU jogállami mechanizmusától. A megkérdezettek 63 százaléka szerint ennek köszönhetően majd Magyarországon is jobban működhetnek a demokratikus intézmények.

Minden negyedik fideszes is így gondolkodik, 

márpedig ez fontos jelzés lehet a kormánypártok számára. A magyarok kétharmada látja úgy, hogy jogos elvárás az EU-tól, hogy csak azoknak az országoknak nyújtson pénzügyi támogatást, amelyek betartják az uniós jogállamisági normákat, a megkérdezettek 63 százaléka pedig helytelenítette, amikor Orbán Viktor vétót lengetett be a mechanizmus miatt az EU költségvetési vitájában. A fideszes választók nagyjából tizede sem értett egyet a miniszterelnök húzásával.

Az ellenzéki választók kiugró többsége, 89 százalék szerint a jogállamisági vita arról szól, hogy „az EU nem szeretne olyan országokat, kormányokat támogatni, ahol nem biztosított a demokratikus működés és a támogatási összegek korrupciómentes elosztása”. A pártválasztásban bizonytalanok többsége, 59 százaléka is inkább ezzel értett egyet.

Legnépszerűbb cikkeink