Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Hálapénzellenes piktogramot fejlesztett egy háziorvos

Létrehozva:

Grafika: Fekete Émi

„TILOS A HÁLAPÉNZ!” – üzeni egy új, figyelemre méltó grafikus logó. Az ötlet egy háziorvosé, aki ilyen módon is szeretné támogatni a január 1-jével törvénnyel szabályozott, hálapénz mentes világot.

Az mfor.hu írta meg a történetet Eörsi Dánielről, aki 16 éve dolgozik az egészségügyben, 13 éve háziorvos, és aki állítja a koronavírus-járvány árnyékában kevésbé észrevehető az a hatalmas lépés, hogy 2021-től hivatalosan is tilos hálapénzt elfogadni. Eörsi doktor az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoportban vetette fel, hogy jó lenne olyan piktogramot készíteni a rendelők számára, amely a betegek figyelmét is felhívja a változásra.

„Húzzunk egy piros vonalat, és örüljünk, hogy végre elértünk ehhez a ponthoz. Büszke vagyok, hogy kitehetem ezt a táblát a rendelőmben. Sokan bele sem gondolnak ugyanis, hogy a paraszolvencia mennyire megnyomorította a lelkünket. Hadd mondjam ki: az orvosoknak van morális tartásuk” – mondta az ötletgazda, aki szerint főleg azért rossz a hálapénz, mert senki nem tudja, mit vár el a másik cserébe.

A hálapénz Magyarországon több évtizedre visszanyúló, mély válságot jelez.

„Sokan mondják, hogy erről csak az orvos tehet, ha ráutaló magatartással, metakommunikációval, körbeírással a páciens értésére adja, hogy mit vár el, ám igen sok beteg ugyanilyen eszközökkel él, tehát kettőn áll a vásár. Tehát az évtizedes rossz gyakorlat életben tartása mindkét félen múlt” – fejtette ki véleményét a lapnak a háziorvos.

Mivel az új törvény nemcsak a hálapénz kérdését rendezi, hanem az egészségügyi másodállások vállalását is szigorítja, lehetséges, hogy sok beteg, aki eddig meg tudta fizetni a hálapénzt, követheti az orvosát a magán egészségügyi szektorba. Eddig ez a fizetőképes réteg vásárolta meg az orvos figyelmét, elvonva ezzel az állami egészségügy kapacitásait a nem fizetőképes, vagy a hálapénzt elutasító réteg elől.

„Bár nyolcezer forintig tárgyi ajándék adható évi egy alkalommal, de én személy szerint ezeket sem szeretem. Úgy gondolom, a személyes, például saját kézzel készített ajándék teljesen más kategória, de ha egy whiskyt vagy csokoládét kapok, beleteszem egy nagy fiókba, s a rászoruló betegek között minden évben szétosztom, s akkor helyreáll a lelki békém” – fogalmazott az orvos.

Eörsi Dániel eljuttatta a Magyar Orvosi Kamarához is a kihelyezhető tábla vagy matrica javaslatát.

Mint ismeretes, a háromlépcsős orvosi béremeléseknek utat nyitó törvény még a Büntető Törvénykönyvet is módosította, és megtiltotta a hálapénzes ügyleteket. Így akár egy évig terjedő szabadságvesztésre számíthat az az egészségügyi dolgozó, aki kapja és az a páciens is, aki adja a hálapénzt.

 

Legnépszerűbb cikkeink