Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Meghaladta a 15 ezret a járvány áldozatainak száma Romániában

Létrehozva:

Képünk illusztráció. / 2020.12.21. Koronavírus antigénteszt végez a Mobil Intensive Care Unit munkatársa a Keleti Pályaudvarnál a Fővárosi Önkormányzat megbízásából. Fotó: Dimény András

Romániában meghaladta pénteken a 15 ezret a koronavírus-járványnak tulajdonított halálesetek száma.

A kórházban ápolt fertőzötteké ugyanakkor október közepe óta először tízezer alá csökkent. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) pénteki jelentése is azt igazolta, hogy csökkenőben van a fertőzések terjedési üteme Romániában: az utóbbi napon 3812 új esetet diagnosztizáltak. Ez 75 százaléka az elmúlt két hét átlagának, a 111 újabb haláleset pedig 80 százaléka az utóbbi időszak átlagának.

Az ismert aktív fertőzöttek száma a november 27-én jegyzett 120 ezres csúcsról mostanig 67 ezerre csökkent, az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás azonban csak lassabban enyhül: az akkori 13 ezerről csak mostanra esett tízezer alá a kórházakban kezelt fertőzöttek száma, az intenzíven ápolt súlyos eseteké pedig gyakorlatilag nem csökken, már egy hónapja 1200 felett stagnál, így továbbra is szinte minden rendelkezésre álló hely foglalt.

Romániában a hatóságok nem szigorították, de nem is enyhítették a járványügyi óvintézkedéseket az ünnepek idejére. Karácsonykor és szilveszter éjszaka is érvényben marad a kijárási tilalom 23 és hajnali 5 óra között, a templomokban ezért az elmaradó éjféli liturgiák helyett már csütörtök este megtartották a Jézus születését köszöntő szertartásokat.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink