Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Nem is a betlehemi csillagállást láthatjuk ma

Létrehozva:

Nem a Szaturnusz-Jupiter együttállása volt valószínűleg a betlehemi csillag, hanem a fényesebb Vénusz-Jupiteré. De ettől még a ma estivel megegyező jelenségre a 25. századig nem lesz példa. Illetve 2-3 nap múlva újra látható lesz. 

Mint azt sokan tudják, december 21-én a Jupiter és Szaturnusz az esti égbolton nagyon közel lesz látható egymástól, olyannyira, hogy egy égitestnek tűnnek majd, és legközelebb erre 2080-ban lesz esélyünk, írja a csillagászat.hu.

De mikor is pontosan?

Budapesten 15:56-kor nyugszik a Nap december 21-én, a bolygók pedig leghamarabb fél 5 környékén fognak felbukkanni a szürkületben, hogy aztán 18:31-kor eltűnjenek a nyugati horizontnál – elég szűk időszakban lesznek tehát csak láthatóak. Mégpedig nagyon közel egymáshoz: távolságuk „mindössze 0,1 fok lesz – vagyis a telihold méretének egyötöde (avagy a kinyújtott kezünk egy ujjának egytizede…)”

De aki most lemarad – vagy a felhős ég takar ki mindent -, az 2-3 nap múlva ugyanezt még egyszer megnézheti. 

A 2080-as együttállás kevésbé lesz szoros, ilyen igazán szoros együttállásra a 25. századig kell várni. 

És hogy ez volt-e a betlehemi csillag? A portál szerint nem: „A keleten tündöklő csillag, amelyet a bibliai három királyok követtek, valószínűleg nem a Jupiter–Szaturnusz együttállásának eredménye volt (“csak” i. sz. 7-ben történt, és nem is volt kiemelkedően fényes), ám nem zárható ki a bolygók másféle párosítása”. Valószínűbb, hogy az a még fényesebb látványt okozó Jupiter-Vénusz együttállás volt, amire i. sz 2-ben és 3-ban volt példa. 

Legnépszerűbb cikkeink