Kiemelt hírek

Veszedelmes színházviszonyok

Published

on

Az elmúlt években két törvény bolygatta fel a színházvilágot. Az első a 2019-ben kiszivárgott kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomag volt. A másik pedig a döntés a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltásáról.

Az előbbi konfliktust végül a szőnyeg alá söpörték, utóbbi még állja a sarat. A színházi viszonyok rendezetlenek, és bár ez nem mindig jár együtt több ezer fős tüntető tömeggel, de a politikai érdekeltség és a művészek szabadsága nap mint nap egymásnak feszül a művészvilágban. Legutóbb például a Pesti Magyar Színházban. „Az egyik akadémista SZFE-s maszkot viselt a szerdai próbáján. A rendezőasszisztens levetette vele. Azt mondta, új szabály a színházban, hogy nem lehet ilyen maszkot hordani, és adott neki egy másikat. Felháborító. Nem indokolták. Másnap többen megbeszéltük, hogy csakazértis SZFE-s maszkot veszünk fel, akkor talán nem szólnak. Végül így lett, meglátjuk mi lesz” – mondta a Pesti Magyar Színiakadémia egy tanulója.

Dr. Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója 2020 októberétől a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatási rektorhelyettese is. „Csak azért lepődtünk meg a kinevezésén, mert nem tartjuk diákok közé valónak. Nagyon konfliktuskerülő ember, senkibe nem köt bele, kivéve a Pesti Magyar akadémistáiba. Rendszeresen kritizál minket, egy akadémista jóval kevesebb pénzt kap, mint egy külsős. Az akadémiát azért hozták létre, hogy a színháznak legyenek olcsó statisztái. A tendencia megmaradt, kizsigerelik a tanulóikat. Volt egy, még az akadémián tanuló diák, elismert, tehetséges. Főszerepet kínáltak neki a Pesti Magyar Színház darabjában. A tanuló csak úgy vállalta, ha annyi pénzt kap, mint a külsősök. Nem kapott” – mondta egy akadémista.

Nem ez volt az első eset, hogy a színházban konfliktus alakult ki az SZFE miatt. A Pesti Magyar idén már nem streamelheti A kincses sziget című, egyik legfuttatottabb darabját. „A rendező azt mondta, nem fogja hagyni, hogy ebben a helyzetben egy olyan darab legyen repertoáron, ami a szabadságról szól. Tiszteletlenség lenne azokkal szemben, akik most épp ezért harcolnak. Nekünk színészeknek pénzkiesés, igen, de a rendező mellett vagyunk. Nem találkoztam egy színésszel vagy akadémistával sem, akit zavart volna a döntése” – mondta egy színész.     

Információink szerint a Pesti Magyar Színiakadémia több tanárát is felkérték arra, hogy jövőre oktasson az SZFE-n, ők azonban ezt nem vállalták, amíg nem rendeződik a helyzet az egyetemen. A történtekről megkérdeztük a színházat is, de megkeresésünkre csak lapzártánk után érkezett válasz, ezt most közöljük:

„Ez az egy, azaz egy eset a próbán történt” – írta Dr. Zalán János arról, hogy a Pesti Magyar Színház egyik munkatársa megkért egy ott dolgozó művészt, vegye le az SZFE-s maszkját . „A színházban – mint minden munkahelyen – sokféle ember sokféle gondolattal, eszmével, ideológiával, politikai elkötelezettséggel, önmeghatározással él együtt. Mindezeknek nincs helyük a próbán, az előadáson, nincs helyük a színpadon, mert ha lenne, képtelenek lennének együtt dolgozni, érzékenyen figyelni egymásra. A próbán és a színpadon mindenkinek egyetlen célja lehet az, hogy az előadás a lehető legjobb formáját fussa, és a legsikeresebb legyen. Ez a világon minden színházban így van, a Pesti Magyar Színházban is. Aztán a színpadról lejőve, az előadás vagy a próba végeztével minden munkatársnak természetesen joga van a saját véleményéhez és ahhoz is, hogy azt kifejezésre juttassa, ez ellen eddig sem tettem semmit és ezután sem fogok” – írta az igazgató, aki hozzátette:

„Elfogadtam Halasi Dániel rendező döntését is, hogy nem járul hozzá a Kincses Sziget streamingfelvételéhez, ez azonban nem akadályozza meg a Pesti Magyar Színházat abban, hogy a pandémiás helyzet elmúltával ugyanolyan sikerrel játsszuk tovább az előadást, mint a bemutató óta tettük. Alig várjuk” – írta.

ph

 

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version